Gemeente Wormerland


Geachte inwoners van Wormerland,

De dagen voor kerst 2003 zullen we ons nog lang heugen. Donderdagochtend 18 december vijf voor half zeven: de telefoon gaat en ik krijg te horen dat er een calamiteit is bij ADM. Samen met de brandweercommandant N. Moes ben ik direct poolshoogte gaan nemen. Een groot aantal stellingen was omgevallen.De heer Moes heeft veel ervaring met cacao-calamiteiten en besloot direct op te schalen. Dit bleek later een goede beslissing te zijn geweest. Een medewerker van ADM bleek te zijn bedolven onder een zeven meter hoge laag stellingen . Deze stellingen lagen vol zakken cacao, zodat het moeilijk was de man te bereiken. Met uiterste krachtinspanningen van de brandweer is dit uiteindelijk gelukt. Ondertussen was er ook brand ontstaan. Ik ben trots op de reddingswerkers, zoals ik trots ben op alle brandweerlieden van de vijfendertig corpsen die aan de bestrijding van deze enorme brand hebben meegewerkt. Helaas zijn twee brandweerlieden van het corps Landsmeer gewond geraakt. Samen met commandant Moes en de plaatsvervangend commandant T. Kreuger heb ik de onfortuinlijke brandweermannen bezocht en hun een hart onder de riem gestoken.

Na de opschaling door de brandweer werden direct verschillende overleggen opgestart. Zo werd in het hotel-restaurant Weromeri aan de Veerdijk een gemeentelijk actiecentrum ingesteld waar vanuit de hulpverlening gecoördineerd kon worden.
Veel ondersteuning kreeg de gemeente van de omliggende gemeenten. In het bijzonder de gemeente Zaanstad heeft ons uitstekend geholpen. Burgemeester R. Vreeman was, volgens afspraak, coördinerend burgemeester. Bij een brand als deze, is het van het grootste belang direct regionaal samen te werken.

Na enorme inspanningen van de brandweer en andere hulpinstanties kon op 23 december gemeld worden dat de brand uitwas. Een gespecialiseerd bedrijf is tot en met de eerste kerstdag bezig geweest de cacaoresten op te ruimen.

Tijdens deze brand ontstond er een behoorlijke rookontwikkeling. Dat was voor mij een reden om het dringende advies te geven de woningen in de omgeving van de brand één dag -of in bepaalde gevallen meerdere dagen- te evacueren.

Het schoonmaken hebben we zo voortvarend als mogelijk ter hand genomen. Zowel de straten als de bermen zijn gereinigd. De stank werd door het schoonmaken allengs minder.

Het gemeentehuis moest in verband met stankoverlast tot de kerstdagen gesloten blijven, maar is nu gelukkig weer op de gebruikelijke uren geopend.

Het jaar 2003 zullen we niet licht vergeten, maar laten we ook vooruit kijken.

Een nieuw jaar wacht op ons!

Peter C. Tange
burgemeester