Rechtbank Leeuwarden



Gevolgen van woonwijk in Bullepolder voor natuurgebied Groote Wielen onvoldoende onderzocht (gemeente Leeuwarden)

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 5-01-2004

De gemeente Leeuwarden wil in de Bullepolder nabij Leeuwarden een woonwijk met 400 woningen in het hoogste marktsegment realiseren. Tegen het vrijstellingsbesluit om dit mogelijk te maken is beroep aangetekend door de Vereniging Milieudefensie.

Het aangrenzende natuurgebied "Groote Wielen" is in 2000 aangewezen als speciale beschermingszone in de zin van de Vogelrichtlijn. Dit is met name gebeurd vanwege de grote aantallen Kolganzen, Brandganzen en Smienten die daar overwinteren.

De rechtbank heeft zich door een deskundigenbureau laten adviseren over de vraag of er mogelijk nadelige effecten zullen optreden voor het Vogelrichtlijngebied. De conclusie van de deskundige dat er voor de ganzen geen nadelige gevolgen te verwachten zijn, wordt door de rechtbank gevolgd.

Naar de gevolgen van woningbouw in de Bullepolder voor de Smient is geen onderzoek gedaan. Omdat het Groote Wielengebied onder meer speciaal voor deze vogelsoort is aangewezen als natuurgebied, had wetenschappelijk onderzoek naar de mening van de rechtbank niet achterwege gelaten mogen worden. De rechtbank verwerpt de stelling van de gemeente dat nader onderzoek naar de gevolgen voor de Smienten niet nodig is. Volgens de rechtbank zijn er geen gegevens voorhanden die het bewijs hiervoor kunnen leveren.

Als gevolg van deze uitspraak zal de gemeente een nieuwe beslissing moeten nemen op het bezwaarschrift van Milieudefensie. In afwachting hiervan heeft de rechtbank het besluit van de gemeente geschorst, zodat met de aanleg van de woonwijk nog niet begonnen kan worden.

In een eerdere fase was het gemeentelijke vrijstellingsbesluit ook al geschorst vanwege de mogelijke gevolgen van de woningbouw op het Vogelrichtlijngebied. Zie 'AE4961'

De overige argumenten van Milieudefensie zijn door de rechtbank grotendeels verworpen. Met name was de rechtbank het niet eens met de stelling van Milieudefensie dat een woonwijk in de Bullepolder in strijd is met bestaand planologisch beleid van gemeente, provincie en rijk.

Door de projectontwikkelaar (de CV Blitsaerd) was nog aangevoerd dat het beroep van Milieudefensie niet-ontvankelijk verklaard zou moeten worden. Ook deze stelling is door de rechtbank verworpen

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO1149

Zie het origineel