De Unie


Rabobank - Tussentijdse wijzigingen CAO

5 januari 2004 - De overheid heeft per 1 januari 2004 besloten tot een aantal fiscale wijzigingen, dat voor u consequenties gaat hebben. De wijzigingen betreffen de vergoedingen voor woon-werkverkeer en voor zakelijke kilometers, en de korting op bancaire producten.

Korting bancaire producten
Het kortingvoordeel dat de medewerkers op bancaire producten hebben, wordt beperkt. Dit betreft in het bijzonder de maximering van de korting op alle producten samen tot een bedrag van 450 euro per medewerker per jaar, maar ook de beperking van de korting tot maximaal 20% van de waarde in het economische verkeer.
De hypotheekkorting wordt hierin overigens niet meegenomen.

Reiskosten/woon-werkverkeer
Per 1 januari 2004 vindt een fiscale wijziging plaats met betrekking tot de kilometervergoedingen. Uitgangspunt voor de nieuwe wettelijke regeling is dat voor alle reiskosten één forfait geldt, 18 eurocent per kilometer, en dat alleen de daadwerkelijk gereden kilometers worden vergoed.
De Rabobank, De Unie, de andere vakorganisaties en de medezeggenschapsorganen hebben een afspraak gemaakt, waarbij een drietal uitgangspunten van essentieel belang is:
* er gaat niet zomaar geld naar de fiscus;
* zo min mogelijk medewerkers moeten nadeel ondervinden, en
* werkgeversbesparingen, die ontstaan door de aanpassing naar aanleiding van de fiscale wijzigingen, worden aangewend om zoveel als mogelijk de woon-werkverkeervergoeding te verbeteren. Voor hen die zeer dicht bij hun werk wonen (tot 3 kilometer) was dit helaas niet mogelijk. Zij gaan er beperkt op achteruit.

Dit betekent een wijziging in de CAO-tabellen woon-werkverkeer (artikel 11.1 en bijlage 13.7.b). Voor wat betreft de nadere details van de regeling verwijs ik u naar het Raboweb.

Een andere tussentijds noodzakelijke wijziging van de CAO betreft de verzekering voor het WAO-hiaat (artikelen 12.1.1.13 en 12.1.2.7).

WAO-hiaatverzekering
Op initiatief van de medezeggenschap heeft tussen de Rabobank, de medezeggenschap, De Unie en de andere vakorganisaties overleg plaats gevonden over aanpassingen. Aanleiding hiertoe lag in het volgende:
* doordat de indexering van de hiaatuitkering niet gelijk liep met die van de wettelijke WAO-uitkering is een nieuw gat ontstaan, oplopend tot ongeveer 7%;

* er is (gelukkig) op de verzekering een overschot ontstaan, en
* het is onwenselijk dat in de verzekering een wachttijd van één jaar en vier maanden is ingebouwd.

Dit heeft geleid tot de volgende aanpassingen:

* de in de CAO opgenomen standaard indexatie van 2% wordt vervangen door een indexatie met hetzelfde percentage als waarmee de WAO-uitkering jaarlijks wordt aangepast;

* alle al lopende WAO-hiaat uitkeringen worden gelijk getrokken met het feitelijke WAO-hiaat, de achterstand wordt dus ingelopen;
* de premie voor de verzekering wordt verlaagd, mogelijk gehalveerd, en

* de wachttijd wordt afgeschaft.

De werknemersvertegenwoordiging van de CAAR kan zich vinden in deze aanpassingen voor de WAO-hiaatverzekering. De ondernemingsraad van Rabobank Nederland had liever gewacht met aanpassing totdat er meer zicht is op de gevolgen van mogelijke wetswijzigingen voor medewerkers die in de toekomst arbeidsongeschikt gaan worden. Overigens is al wel duidelijk, dat een hiaatverzekering noodzakelijk blijft.

Zie voor meer details ook hiervoor het Raboweb.

Centrale kadergroep
De centrale kadergroep van De Unie bij de Rabobank heeft over beide tussentijdse wijzigingen vergaderd en staat positief tegenover zowel de maatregelen rond woon-werkverkeer/zakelijke kilometers als de aanpassingen voor de WAO-hiaatverzekering.

Mocht u een andere mening zijn toegedaan, wilt u dit mij dan laten weten:
e-mail wll-w@unie.nl of fax 0345-851734.

Wim ter Welle
Bestuurder De Unie

maandag, 5 januari 2004