Rijksuniversiteit Groningen

003- Uitreiking vierde Prof.dr. H.G. Hubbelingprijs

Datum: 5 januari 2004

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Faculteit der Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG op maandag 5 januari 2004 zal om 16.30 uur de Prof.dr. H.G. Hubbelingprijs worden uitgereikt aan Miriam Crajé. Deze prijs, ingesteld ter stimulering van wetenschappelijk onderzoek en kennisoverdracht door aankomende theologen en godsdienstwetenschappers, wordt driejaarlijks uitgereikt aan de student(e) met de beste scriptie in die periode.

Door de jury werd een viertal kandidaten genomineerd, waaruit ten slotte de scriptie `Het Ware Verhaal, een onderzoek naar het gebruik van de eerste hoofdstukken van Genesis in De Hypostasis van de archonten' van Miriam Crajé (Assen, 1978) door de jury is verkozen als de beste. Volgens de jury verdient Crajé niet alleen alle lof voor haar bewonderenswaardige greep op het bestudeerde materiaal, maar ook voor het feit dat ze een eigen vertaling heeft geleverd, met een diepgravend commentaar, op een bepaald niet gemakkelijke Koptische tekst. Uit haar commentaar blijkt dat zij goed op de hoogte is van de methodische problemen en van recente ontwikkelingen in de literatuurwetenschap. Bovendien heeft zij een scherp oog voor de bredere context van haar onderwerp. Door dit alles slaagt Miriam Crajé erin een moeilijk toegankelijke tekst én de christelijk-gnostieke leefwereld waarin deze tot stand kwam, op heldere en overtuigende wijze voor een nieuw, modern lezerspubliek te ontsluiten.

Drs. Miriam Crajé studeerde van 1996 tot 2001 Theologie aan de Groningse faculteit en is thans werkzaam als docent godsdienst en maatschappijleer op het Fivelcollege in Delfzijl.

Aan de prijs is een bedrag van EUR 500 verbonden dat door het Hubbelingfonds wordt geschonken. Wijlen prof.dr. Hubbeling was van 1967 tot 1986 hoogleraar in de wijsbegeerte van de godsdienst en wijsgerige ethiek aan de faculteit verbonden.

Noot voor de pers


- De prijsuitreiking vindt plaats in de voormalige zittingszaal van de faculteit, Oude Boteringestraat 38 te Groningen.


- Meer informatie: mevrouw M.C. Buigel-de Witte, tel. (050)363 55 88/55 91.

Samenvatting

`Het Ware Verhaal, een onderzoek naar het gebruik van de eerste hoofdstukken van Genesis in De Hypostasis van de archonten', door drs. M. Crajé, door drs. M. Crajé

Wanneer een persoon een willekeurig boek leest zal de betekenis van deze tekst niet alleen afhangen van de woorden die gebruikt zijn, maar ook door de ideeën en belevingswereld van de lezer. De interactie die plaatsvindt tussen de lezer en de tekst bepaalt dus de betekenis van de tekst. Er bestaat dus niet zoiets als `de juiste interpretatie'. De bijbel gaat al weer wat eeuwen mee en is door verschillende personen in verschillende tijden en plaatsen gelezen. Hoewel kerkgenootschappen graag willen denken dat hun lezing de juiste is, blijkt de bijbel op zeer uitlopende wijzen uitgelegd te zijn in de loop van de tijd. Wie het bij het juiste eind heeft is niet relevant in dit onderzoek. Crajé heeft bekeken hoe een kleine vroeg-christelijke gemeenschap, genaamd gnostici, de eerste hoofdstukken van het bijbelboek Genesis heeft gelezen. Hiervoor is de tekst `De Hypostasis (vertaald: de ware aard) van de archonten (vertaald: heersers)' onderzocht, omdat hier duidelijk naar voren komt dat de gnostici een zeer afwijkende uitleg gaven aan de schepping, het Adam en Eva verhaal en de gebeurtenissen omtrent Noach. Crajé heeft geprobeerd te achterhalen waaruit de verschillen bestaan en waarom er zulke overduidelijke verschillen te vinden zijn. Haar conclusie was dat de gnostici, die verantwoordelijk waren voor de door haar bestudeerde tekst, christenen waren die een spirituele uitleg gaven aan de Genesis tekst. Deze spirituele uitleg kwam voort uit het gnostische denkkader, waarin bijvoorbeeld de schepper van de wereld kwaadaardig was en de ware godheid hoog verheven was boven de menselijke wereld. De filosofie van de Gnostici was bepalend voor de lezing van Genesis. De gedachten van de lezer bepalen dus voor een groot deel de betekenis van een tekst en voor hem is dit dus de waarheid. De Genesis interpretatie in `De Hypostasis van de Archonten' vormde dus het ware verhaal voor de vroege christenen met een gnostische achtergrond. De orthodoxe kerk (orthodox betekent letterlijk `juiste leer') was dus behoorlijk arrogant te noemen wanneer zij besloot de gnostici te verketteren, gezien de conclusie van Crajé.