Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Persbericht

Datum Nummer persbericht
5 januari 2003 c001


Psychiatrisch patiënt minder lang in politiecel

Het aantal psychiatrische patiënten dat langer dan zes uur in een politiecel heeft moeten verblijven is in Nijmegen in één jaar tijd sterk verminderd. De GGz-Nijmegen en de gemeente willen nu de mogelijkheden onderzoeken voor een Tijdelijke Opvang Afdeling om dit cijfer verder terug te brengen.

Van de honderd gedwongen opnames (IBS, In Bewaring Stelling) die zich vorig jaar in Nijmegen hebben voorgedaan, belandden 41 patiënten tijdelijk in een politiecel. Negen van hen verbleven hier langer dan zes uur (22 procent). De overige patiënten konden snel worden geplaatst in een daarvoor bestemde voorziening. Vorig jaar verbleef nog 76 procent langer dan zes uur in een politiecel.

Bij vier van de negen personen die het afgelopen jaar langer dan zes uur in een politiecel verbleven kwam dit doordat er geen ambulance beschikbaar was. Er was wel een geschikte opvangplaats gevonden. Het is wettelijk verplicht psychiatrische patiënten per ambulance van een politiecel naar een psychiatrische instelling te vervoeren. Helaas komt het voor dat ambulances niet beschikbaar zijn voor vervoer naar een plaats buiten de regio. Onderzocht wordt of deze vorm van vervoer een hogere prioriteitstelling kan krijgen.

De daling van het aantal situaties waarin psychiatrische patienten bij een gedwongen opname langer dan zes uur in een politiecel moesten zitten is het gevolg van de extra aandacht die de plaatsingsproblematiek heeft gekregen. Instellingen hebben meer moeite gedaan om plaatsen vrij te maken. GGz-Nijmegen, de gemeente en de politie zijn van mening dat het aantal bovengenoemde situaties nog verder omlaag moet. De enige mogelijkheid daartoe is de realisatie van een Tijdelijke Opvang Afdeling (TOA). Vorig jaar gaven GGz-Nijmegen en de gemeente al aan zich hard te willen maken voor de realisatie van een TOA. Tot nu toe zijn daarvoor de financiële middelen niet gevonden. Inmiddels zijn de eerste gesprekken hierover met het zorgkantoor gevoerd.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht