Politie Limburg-Zuid

Drie overvallers aangehouden

Kerkrade-Valkenburg a/d Geul 05-01-2004 - Op dinsdag 30 december 2003 pleegden twee gemaskerde mannen een gewapende overval op een hotel aan de Kerkradersteenweg in Kerkrade. Zij verdwenen zonder buit en lieten twee personeelsleden geboeid achter. Ongeveer twee uur later kreeg de politie een melding binnen van een gewapende overval op een hotel aan het Walramplein in Valkenburg a/d Geul. Deze werd gepleegd door drie gemaskerde mannen. Na de overvaal boeiden zij het slachtoffer en verlieten de zaak met medeneming van een onbekend geldbedrag. De drie daders werden tijdens hun vlucht korte tijd later aangehouden op de Avenue Ceramique in Maastricht. De drie verdachten bleken beide overvallen gepleegd te hebben.

Rond 20.00 uur drongen twee gemaskerde mannen de receptie binnen van een hotel, gelegen aan de Kerkradersteenweg in Kerkrade. Op dat moment bevonden zich daar twee medewerksters, 21 en 20 jaar, wonende te Maastricht en Landgraaf. Een van de mannen bedreigde de jongste met een geweer en sommeerde haar het aanwezige geld te geven. Vervolgens sloeg hij de vrouw met het wapen tegen het hoofd. Door de andere dader werd de oudste medewerkster gedwongen de ruimte aan te wijzen waar zich de kluis bevond en daar het geld uit te halen. Echter beide vrouwen hadden geen toegang tot de kluis. Nadat de daders overtuigd raakten dat de kluis niet geopend kon worden, boeiden zij de vrouwen en verdwenen zonder buit.
De slachtoffers wisten zichzelf binnen enkele minuten te bevrijden en waarschuwden de politie, die meteen een grootscheepse zoekactie op touw zette.

Omstreeks 22.00 uur kwam bij de politie de melding binnen dat een overval had plaatsgevonden op een hotel aan het Walramplein in Valkenburg a/d Geul. Daar drongen drie gemaskerde mannen de zaak binnen. De receptionist, een 43-jarige inwoner van Valkenburg, werd door een van de daders met een vuistvuurwapen onder schot gehouden. Ook van hem werd geëist het aanwezige geld af te geven. Om zijn eis kracht bij te zetten, sloeg de dader de receptionist met het wapen, waarna het slachtoffer een onbekend geldbedrag uit de kassa aan de dader gaf. Daarna dwongen de daders de man de kluis te openen. Daaruit namen zij ook een onbekend gebleven geldbedrag mee.

Hierna werd de receptionist geboeid liggend op de grond achtergelaten en verdwenen de overvallers.
Ook dit slachtoffer wist zich snel te bevrijden en waarschuwde de politie.

De zoekactie naar de daders van de overvallers in Kerkrade was nog in volle gang en nu werden alle patrouilles in de regio ingezet. Al snel bleek uit informatie van de slachtoffers dat het mogelijk om dezelfde dadergroep zou gaan en werden signalementen bekend gemaakt.

Even ná 22.00 uur trof een politiepatrouille op de Avenue Ceramique een personenauto aan met daarin drie personen. Deze personen voldeden aan het bekend gemaakte sigalementen en werden aangehouden op verdenking van het plegen van gewapende overvallen. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en in verzekering gesteld. In de auto trof men geld en goederen aan, die afkomstig zijn van en gebruikt werden tijdens de overvallen. De wapens, die door de verdachten werden gebruikt zijn werden niet aangetroffen.
De politie stelt een uitgebreid onderzoek in naar de verblijfplaats van de wapens.