Ingezonden persbericht


PERSBERICHT


On-line toegang tot 16 miljoen muziektitels


Buma/Stemra lid van FastTrack


Hoofddorp, 5 januari 2004 - Buma/Stemra, de Nederlandse auteursrechtenorganisatie voor componisten, tekstdichters en muziekuitgevers, is toegetreden tot FastTrack. FastTrack ontwikkelt producten op basis van internet technologie, die het beheer van auteursrechten vergemakkelijken en de wereldwijde informatie uitwisseling tussen auteursrechten-organisaties ondersteunen. De organisatie is een alliantie van verschillende nationale auteursrechtenorganisaties. Door deelname aan FastTrack krijgt Buma/Stemra on-line toegang tot de databases van andere rechtenorganisaties en daarmee inzage in de gegevens van meer dan 16 miljoen muziektitels.

FastTrack werd opgericht in 2000 en heeft sinds die tijd drie belangrijke producten ontwikkeld. Alle producten zijn gebaseerd op een model dat uitgaat van een wereldwijd informatie netwerk dat op basis van internettechnieken met elkaar in verbinding wordt gebracht. Het eerste product dat door FastTrack is ontwikkeld betreft het Global Documentation & Distribution Network (GDDN), een wereldwijd netwerk van gekoppelde databases op het gebied van muziekwerken, AV-werken en geluidsdragers. Het ondersteunt de dagelijkse bedrijfsprocessen binnen de copyrightorganisaties en vergemakkelijkt het identificeren van muziekwerken. Op dit moment omvat het GDDN meer dan twaalf miljoen titels, waarmee het wereldwijd de grootste database in de copyrightindustrie is. Een tweede product dat wordt ontwikkeld is een systeem dat copyrightorganisaties maar ook muziekauteurs en uitgevers in staat stelt hun muziekwerken on-line te registreren en via een web interface te bekijken (Online Works Registration - OWR). Tenslotte is FastTrack bezig met het ontwerp van een systeem dat het mogelijk maakt op een veilige, betrouwbare en gebruikersvriendelijke wijze on-line licenties af te geven (Licensing OnLine - LOL).


Globalisering van het auteursrecht

Preston, voorzitter van FastTrack, is opgetogen over de deelname van Buma/Stemra . "Het feit dat Buma/Stemra heeft besloten deel te nemen aan dit initiatief juichen wij van harte toe. Hoe meer auteursrechtenorganisaties zich bij ons aansluiten, hoe groter de efficiëntie en mogelijkheden voor de deelnemende partijen. Daar komt bij dat Buma/Stemra, naast een belangrijk deel van het internationale repertoire, een schat aan ervaring en expertise met zich meebrengt als het gaat om internationale kennisdeling. Dit zal de ontwikkeling van nieuwe gemeenschappelijke producten verder stimuleren.

"Wij pleiten al geruime tijd voor een bundeling van krachten tussen de verschillende auteursrechtenorganisaties," aldus Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma/Stemra. "Het delen van expertise en kennis is een belangrijke voorwaarde om de uitdagingen van de nieuwe digitale wereld en de globalisering van het auteursrecht het hoofd te bieden. We zijn dan ook zeer verheugd over de totstandkoming van dit initiatief. Het systeem heeft potentie om verder uit te groeien en biedt mogelijkheden om betrokken te worden bij het ontwikkelen van nieuwe systemen
voor het uitwisselen van informatie. FastTrack is een belangrijk instrument dat ons in staat stelt de kwaliteit van onze copyrightgegevens te verbeteren, onze dienstverlening te optimaliseren en tegelijkertijd besparingen te realiseren in de kosten van onze exploitatie", aldus Vervoord.

Met de komst van Buma/Stemra telt FastTrack tien Europese en twee Noord-Amerikaanse copyright organisaties: SACEM (Frankrijk), AKM (Oostenrijk), Austro-Mechana (Oostenrijk), GEMA (Duitsland), MCPS-PRS (United Kingdom), SABAM (België), SIAE (Italië), SGAE (Spain), and SUISA (Zwitserland), BMI (USA) en SOCAN (Canada). Daarnaast lopen er verscheidende aanvragen tot lidmaatschap van andere copyright organisaties. De twaalf rechtenorganisaties vertegenwoordigen meer dan 16 miljoen muziekwerken.


Buma/Stemra

Buma/Stemra is de organisatie die in Nederland de belangen van binnen- en buitenlandse muziekauteurs en -uitgevers behartigt. De organisatie zet zich in voor de bescherming van de werken van auteurs en voor het optimaal exploiteren van hun rechten. Buma behartigt de belangen als het gaat om openbaarmaking van muziek. Stemra behartigt de belangen op het terrein van de mechanische reproductie van muziek. Buma/Stemra is, als oudste rechtenorganisatie in Nederland, dé autoriteit op het gebied van (muziek) auteursrecht in Nederland.