GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 5 januari 2004 15:23
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Communicatie met asielaanvragers schiet tekort

( 5 januari 2004)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake de implicaties van de Vreemdelingenwet 2000 voor de communicatie met asielaanvragers


1. Kent u het artikel 'Implicaties van de Vreemdelingenwet 2000 voor de communicatie met asielaanvragers' (*)?


2. Wat is uw mening over de conclusie van het artikel dat de communicatie met asielzoekers veel meer tijd, rust en ruimte vergt dan thans feitelijk het geval is?


3. Onderschrijft u de stelling van het artikel dat nu de rechter een meer lijdelijke rol speelt in verblijfsprocedures het belang van zorgvuldige onderzoeken in eerste aanleg is toegenomen? Zo nee, waarom niet? Bent u bereid te voorzien in aanmerkelijk ruimere mogelijkheden om bewijsmiddelen en andere voor de verblijfsprocedure relevante informatie in eerste aanleg te overleggen? Zo nee, waarom niet?


4. Kunt u aangeven op welke wijze op dit moment in AC-procedures voldaan wordt aan de noodzaak om asielzoekers in de gelegenheid te stellen hun ervaringen in het land van herkomst in context te plaatsen, om documenten en bewijzen te laten overkomen en om overleg te voeren met rechtshulpverlening?


5. Deelt u de in het artikel geformuleerde kritiek op de manier waarop de IND omgaat met elkaar tegensprekende verklaringen? Kunt u aangeven welke criteria de IND thans hanteert om verklaringen als kennelijk ongeloofwaardig af te doen? Deelt u de opvatting in het artikel dat het een mythe is dat consistente verklaringen wijzen op 'echt' vluchtelingenschap?


6. Klopt het dat de cursussen die bij het Kennis- en Leercentrum IND met betrekking tot communicatie met vreemdelingen niet verplicht zijn gesteld voor IND-medewerkers? Zo ja, waarom niet?


7. Hoe gaat u het probleem aanpakken dat de huidige methode van horen en de te korte proceduretijd in de aanmeldcentra te weinig inzicht geeft in de motieven en achtergronden van asielzoekers om hun herkomstland te verlaten?


* N. Doornbos, Nederlands Juristenblad, 19 december 2003, p. 2340-2346.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -