Gemeente Enschede

Gemeente en woningcorporaties slaan handen ineen: doorstroming op woningmarkt moet beter


Enschede, 05-01-2004

De gemeente en alle Enschedese woningcorporaties gaan samenwerken om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Vooral aan de onderkant van de woningmarkt is nu nog krapte te zien. Een gezamenlijke aanpak moet ruimte geven.

20% van de huurders woont te goedkoop. Dat wil zeggen dat zij op grond van hun inkomen zouden moeten doorstromen naar een duurder huurhuis of koophuis om zo ruimte te maken voor huurders met een lager inkomen. Om die doorstroming te bevorderen hebben gemeente en corporaties in de afgelopen maanden de handen ineengeslagen en voorstellen gedaan voor een betere doorstroming op de woningmarkt. Twee ideeën die naar voren zijn gekomen zijn een financieel pakket en een ruilmarkt.

Een financieel pakket houdt een verzameling stimuleringsregelingen in ten aanzien van de financiering van koopwoningen. Achterliggende gedachte hierbij is dat de drempel om een koopwoning te kopen wordt verlaagd en huurders door kunnen stromen naar de koopsector. Maar er zijn meer mogelijkheden; naast een financieel pakket kan ook bijvoorbeeld een doorstroommakelaar hulp bieden door middel van begeleiding en voorlichting om de stap te zetten naar een koopwoning.

De ruilmarkt biedt plaats voor aanbod en vraag naar woningen en is uitsluitend gericht op de Enschedese huurwoningmarkt. Zo'n markt kan fysiek plaatsvinden, maar ook digitaal op het internet, in de vorm van een virtueel prikbord. Natuurlijk zijn hier wel regels aan verbonden om bijvoorbeeld scheefgroei (van een duurdere woning naar een goedkoper huis verhuizen) tegen te gaan. Voor de zoekende en ruilende bewoner is dit een uitgelezen mogelijkheid om zijn woonwensen in vervulling te zien gaan. Voor de corporaties kan de ruilmarkt een aanvullend instrument zijn naast de woningverdeling. De rol van de corporatie wordt hiermee uitgebreid van een verdeler naar een bemiddelaar.

Zodra het maatregelenpakket verder is uitgewerkt, wordt gekeken wanneer de verschillende instrumenten ingezet gaan worden.
---

Gepubliceerd op 05-01-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar