Het Nederlandse Rode Kruis

Afghanistan: basisgezondheidsprogramma voor vrouwen en kinderen

In Afghanistan is de kindersterfte erg hoog: 1 op de 4 kinderen sterft voor de vijfde verjaardag. Daarmee staat Afghanistan vierde op de ranglijst van landen met de hoogste kindersterfte ter wereld. Het Nederlandse Rode Kruis ondersteunt de Rode Halve Maan in Afghanistan met een basisgezondheidsprogramma voor vrouwen en kinderen.

Door ondervoeding, slechte hygiëne en een gebrekkige gezondheidszorg sterven de meeste kinderen als gevolg van relatief simpel te behandelen ziekteverschijnselen als diarree, ademhalingsinfecties en bronchitis. De oorzaak is vaak dat moeders niet weten hoe ze voor hun kinderen moeten zorgen, omdat ze dat nooit is geleerd.

De Afghaanse Rode Halve Maan heeft 48 gezondheidsklinieken door het hele land. In 26 klinieken bestaat een speciaal basisgezondheidsprogramma voor vrouwen en kinderen.

De klinieken zorgen voor de broodnodige voorlichting over borstvoeding, gezond voedsel, hygiëne, baby- en kinderverzorging en gezinsplanning.

Door de gebrekkige gezondheidszorg en het gebrek aan kennis sterft ieder half uur een vrouw in Afghanistan tijdens of na de zwangerschap. In 26 gezondheidsklinieken heeft de Rode Halve Maan trainingen opgezet om vrouwen op te leiden tot traditionele vroedvrouwen die voor en na de bevalling hulp verlenen en zorgen voor een veilige bevalling.