FNV

FNV: Meerderheid jongeren al beetje bezig met levensloop

Hoewel slechts 5% van de jongeren het begrip levensloop kent, is een flinke meerderheid van hen op onderdelen feitelijk al doende met de invulling ervan. Maar liefst 67% van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar is bewust bezig met het plannen van hun toekomst, en dan vooral op het gebied werk, zorg, opleiding en vrije tijd. Die cijfers maakte de vice-voorzitter van de FNV, Kitty Roozemond, bekend. Ze zijn afkomstig uit een representatief onderzoek onder 1400 jongeren door het Bureau NetPanel.

Roozemond hekelde de remtrapperige houding van werkgevers : ''Zij doen graag voorkomen dat levensloopbeleid een luxe is, iets voor betere tijden of een zaak van eigen verantwoordelijkheid is. Ze stellen dat in deze slechte economische tijd er maar meer en langer gewerkt moet worden. Dat is een ouderwetse en gevaarlijke misvatting.''

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de jongeren zich zelf niet tot hun 65ste ziet werken. En een even groot aantal is niet tevreden over de invloed die ze kunnen uitoefenen op de balans tussen werk en privé. Maar liefst 60 procent van de jongeren vindt 25 vakantiedagen per jaar bij een fulltime baan echt te weinig.

De recessie doet zich ook bij jongeren gelden: een ruime meerderheid (69%) zal vanwege de hogere werkloosheid hun baan ondanks ontevredenheid toch minder snel opgeven. Maar het pleidooi van de werkgevers om langer te werken valt bij de jongeren op rotsige bodem: bijna eenzelfde meerderheid (72%) maakt in ieder geval niet meer uren per week dan een jaar geleden om de baan te behouden.

Opleiding en ontwikkeling zijn belangrijke thema's voor jongeren. Een ruime meerderheid (71%) vindt dat werkgevers voor iedere werknemer een persoonsgebonden opleidingsbudget moeten hebben. En 67% vindt het belangrijk om zichzelf continue te blijven ontwikkelen door middel van opleidingen en cursussen. De motivatie is hoog. Slechts een kwart (24%) zou dan pas een opleiding voor het werk volgen als dat alleen onder werktijd kan.

Ook peilde NetPanel de opvattingen van jongeren over zorg. Meer dan de helft (58%) vindt dat er te weinig verlofdagen voor werknemers met een zieke partner of familieleden zijn. En bijna evenveel jongeren (56%) vinden dat alle werkgevers zouden moeten bijdragen aan kinderopvang.

FNV Voorlichting/
Paulus Plas; 020 58 16553

Het volledige onderzoek staat op www.fnv.nl/nieuws


05 jan 04 16:10