Het Nederlandse Rode Kruis

05 januari 2004
Iraanse Rode Halve Maan redt 97-jarige vrouw uit ruïnes van Bam

Reddingswerkers van de Iraanse Rode Halve Maan zagen zaterdag een arm uit het puin steken. Ze dachten dat ze te laat waren, maar troffen de 97-jarige levend aan. Het bed waarin ze lag stond in een luchtzak tussen twee omgevallen muren. De vrouw, Shahrbanoo Mazandarani, is opgenomen in een veldhospitaal van het Rode Kruis.

Familie
Haar twee kinderen en twee kleinkinderen hebben de aardbeving niet overleefd. De Rode Halve Maan was zondag nog op zoek naar andere familieleden van de vrouw. Volgens Paul Odberg, coördinerend arts voor het Rode Kruis en de Rode Halve Maan in Bam, heeft de vrouw er mogelijk voordeel van gehad dat ze door haar hoge leeftijd een trage stofwisseling heeft.

Tentenkampen
Het dodental van de aardbeving stond zondag op 35.000. Nog eens 17.000 mensen zijn gewond geraakt. De aardbeving heeft 85 procent van de huizen en andere gebouwen in Bam verwoest en overal in de stad worden momenteel tentenkampen opgezet. Het Nederlandse Rode Kruis zond na de ramp een team met reddingshonden en een vliegtuig met noodhulp naar Bam.

De samenwerkende hulporganisaties zijn een actie begonnen om de slachtoffers van de aardbeving te helpen. Meer informatie en online doneren: www.giro555.nl.