Gemeente Terneuzen

Persbericht - 2 januari 2004

Maatregelen cacaoschepen blijven van kracht

Hoewel de meetwaarden van het koolmonoxidegehalte op de cacaoschepen zich lijken te stabiliseren op een zodanig niveau, dat voor explosiegevaar niet langer hoeft te worden gevreesd, blijft een aantal genomen maatregelen voorlopig nog wel van kracht.

De maatregelen die van kracht blijven, zijn bewaking door een particulier beveiligingsbedrijf en door de politie, afzetting van de directe omgeving, frequente metingen van het koolmonoxidegehalte en de temperatuur. Ook bewoning van de schepen wordt dwingend afgeraden. Wel worden de schippers in de gelegenheid gesteld om maatregelen te nemen in het kader van vorstpreventie.

Het beleidsteam van de gemeente Terneuzen kwam vanochtend bijeen. Omdat de situatie met de genomen maatregelen onder controle is, is de situatie 'afgeschaald' en zal het team niet meer bijeenkomen, tenzij bijvoorbeeld afwijkende meetresultaten daar nog aanleiding toe geven.

De schepen in de Autrichehaven en Axelse Sassing van Terneuzense haven worden deze en volgende week gelost. De lading wordt vervolgens gestort op de stortplaats in de Koegorspolder. Delta Milieu heeft overigens de schepen en de lading aangemeld bij de Provincie Zeeland en beschikt over de noodzakelijke vergunningen.

De binnenvaartschepen zijn geladen met restanten van de op donderdag 18 december 2003 afgebrande cacaofabriek in Wormer (NH). In totaal betreft het 26 schepen, 7 in de haven van Terneuzen, 8 in de haven van Borsele, 5 in de haven van Wormer en 6 schepen onderweg.

Noot aan de redactie:

Nadere informatie:

Gemeente Terneuzen, afdeling Communicatie
Dirk Timmers
Telefoonnummer: 0115 - 455 523
GSM: 06 - 53 69 11 35