Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 5 januari 2004

Nieuwjaarsrede van voorzitter H. Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland

In zijn nieuwjaarsrede reageert voorzitter H. Wiegel op de keuze van het kabinet voor een private privaatrechtelijke vormgeving van de standaardverzekering voor de curatieve zorg met daarbij publieke randvoorwaarden. Het zijn de zorgverzekeraars die deze basisverzekering vanaf 2006 gaan uitvoeren. Het is daarom belangrijk dat met hun wensen rekening wordt gehouden.

Voor wat betreft het lopen van risico's in een nieuw stelsel zijn de publieke randvoorwaarden bepalende factoren. Hoe zal het risicovereveningssysteem er uit komen te zien? Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil de politiek graag helpen bij dit zware punt. ZN zal op korte termijn een onderzoeksbureau vragen een scenarioanalyse te doen naar de eisen ten aanzien van solvabiliteit en andere voorzieningen.

Het jaar 2004 belooft voor zorgverzekeraars wederom een zeer beweeglijk jaar te worden. Dit jaar moeten de DBC's (Diagnose Behandeling Combinaties) ingevoerd worden: een complexe operatie. Bovendien is de uitspraak van de rechter op het gebied van de prijzen en kosten van geneesmiddelen als een bom ingeslagen. Tot slot heeft de langdurige parlementaire discussie over de inhoud van het ziekenfondspakket geleid tot grote spanning bij verzekeraars en tot grote onzekerheid bij de verzekerden. Een oplossing voor 2004: een eerdere behandeling van de VWS-begroting door de Tweede Kamer.

Nieuwjaarsrede voorzitter H. Wiegel