Time : 4:45:02 PM
Date : Monday, January 05, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Verklaring van vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael

Op 27 december 2003 ontving de echtgenote van de heer Prodi bij haar thuis in het Italiaanse Bologna een postpakket dat tot ontbranding kwam bij het openen ervan. Deze acties werden inmiddels opgeëist door de FAI (Federazione Anarchica Informale). Dat blijkt een anarchistische groep te zijn, die actief is in Noord-Italië.

Nadien werden ook dergelijke pakketten bezorgd aan de voorzitter van de Europese Centrale Bank in Frankfurt, de heer Jean-Claude Trichet, alsook aan de heer Jurgen Storbeck van Europol in Den Haag en aan het kantoor van Eurojust, eveneens in Den Haag.

Omdat duidelijk was dat de bestemmelingen verantwoordelijke functies hebben in Europese instellingen, heeft de Belgische overheid met ingang van 29 december om middernacht een aantal maatregelen genomen om de in ons land gevestigde Europese instellingen en verantwoordelijken beter te beschermen.

In samenwerking met de veiligheidsdiensten van de Belgische Post werd besloten alle zendingen uit het Italiaanse Bologna op te sporen en te scannen. Dat bracht op 30 en 31 december jl. een aantal dergelijke zendingen aan het licht, één in Brussel X en drie in het postsorteercentrum van Antwerpen. Na onderzoek bleek dat het ging om gewone verzendingen.

De Belgische overheid werkte ook samen met de Europese veiligheidsdiensten om de postzendingen naar de Europese instellingen te Brussel grondig te controleren en te scannen. Ook de Europese instellingen in het buitenland (Straatsburg en Luxemburg) werden op de hoogte gebracht en gevraagd extra waakzaam te zijn naar binnenkomende post uit Noord-Italië. Deze extra-controles werden uitgevoerd vanaf 30 december 2003. Vanaf 31 december werden ook in Italië extra veiligheidsmaatregelen van kracht op zendingen vanuit Bologna naar Europese Instellingen.

Vanaf 4 januari 2004 werden met het oog op de hervatting van de werkzaamheden van de Europese Instellingen te Brussel, en na evaluatie door de bevoegde diensten, in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken bijkomende maatregelen genomen zoals extra toezicht door de politie aan privé-woningen en instellingen. Tevens werden de eerder genomen maatregelen bevestigd.

Op maandag 5 januari 2004 ontbrandde een brief die was gericht aan de voorzitter van de PPE (Europese Volkspartij). Dit gebeurde bij het openen van de brief. Dat deze brief niet was onderzocht heeft wellicht te maken met het feit dat deze werd verstuurd op 22 december en dus voor het nemen van de maatregelen was verdeeld door de interne postdiensten van de Europese instellingen te Brussel. Verder onderzoek moet klaarheid brengen over de omstandigheden.

In de loop van deze voormiddag werden vijf verdachte brieven ontdekt op verschillende verdiepingen van het Europees Parlementsgebouw te Brussel. Eén verdacht colli werd onschadelijk gemaakt door de ontmijningsdienst van het leger. Twee andere verdachte pakketten worden onderzocht in de post te Antwerpen.

In verband met deze ontdekte pakketten is momenteel het opsporingsonderzoek nog aan de gang onder de leiding van de procureur des konings te Brussel. De genomen veiligheids- en beschermingsmaatregelen worden in functie van de vaststellingen permanent geëvalueerd en zonodig aangepast en uitgebreid.

Perscontact : Laurent Panneels 0475/43.91.41