Gemeente Heeze-Leende


Wet Waardering onroerende zaken

Woningen, bedrijfspanden en onbebouwde percelen, het zijn allemaal onroerende zaken. Eens in de vier jaar bepaalt de gemeente hiervan opnieuw de waarde.

Dit is vastgelegd in de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ), die in heel Nederland van toepassing is. De waarden van bovenstaande onroerende zaken (behalve de vrijgestelde) zijn namelijk van belang voor de hoogte van een aantal belastingen. En daar krijgt bijna iedereen mee te maken.

De gemeente stelt dus elke vier jaar de WOZ-waarde opnieuw vast (de WOZ-waarde is gelijk aan de waarde in het economische verkeer. In principe gaat het om de hoogste prijs die kan worden bedongen bij een denkbeeldige verkoop). In 1999 is de WOZ-waarde voor de periode 1 januari 2001 tot en met 31 december 2004 vastgesteld. Om de WOZ-waarde te kunnen bepalen wordt een waardepeildatum bepaald. Voor het tijdvak 2001-2004 is deze waardepeildatum 1 januari 1999. Dit betekent dat de WOZ-waarde in beginsel voor die vier jaar gelijk is aan het bedrag dat het pand waard was op 1 januari 1999 (individuele wijzigingen van de onroerende zaak welke hebben plaatsgevonden tussen 1 januari 1999 en 1 januari 2001 worden wel meegenomen). Concreet wil dit zeggen: de feitelijke toestand van de onroerende zaak op 1 januari 2001 is gewaardeerd naar de waarde in het economische verkeer van 1 januari 1999.

Nieuwe WOZ-ronde
Per 1 januari 2005 breekt er een nieuw tijdvak aan voor wederom een periode van 4 jaar (2005-2008). De waardepeildatum daarvoor is 1 januari 2003. Dit betekent dat tussen medio 2003 tot ± eind dec. 2004 de onroerende zaken in de gemeente Heeze-Leende weer zullen worden getaxeerd. De gemeente Heeze-Leende laat zich hierbij bijstaan door taxatiebureau TOG Nederland Zuid West b.v. Met ingang van 2005 gaan de waarden van deze taxaties gelden. Maar hierover wordt u te zijner tijd via deze pagina verder geïnformeerd.

Stand van zaken januari 2004
Agrarische objecten
In week 2 start het taxatiebureau met het taxeren van de agrarische objecten. In principe is het de bedoeling dat de agrarische taxateur de onroerende zaken inpandig gaat opnemen. Wanneer de taxateur u niet thuis treft zal deze een kaartje achterlaten. U kunt dan alsnog aangeven of u uw object inpandig wilt laten opnemen. Zo niet, dan gaat de taxateur over tot een taxatie ter plaatse. Bovendien zal hij, wanneer hij het nodig acht, taxeren met behulp van gegevens (o.a. bouwtekeningen) die hij bij de gemeente zal inzien. In eerste instantie zal worden begonnen in de kern Heeze, daarna Sterksel en als laatste de kern Leende.
Winkels, kantoren en bedrijven
Wat betreft de planning voor het taxeren van courante niet-woningen, zoals winkels, kantoren en bedrijven; hierover zal nog nader worden bericht via publicatie in weekblad de Parel van Brabant.

Doorlopende werkzaamheden
Om te kunnen taxeren, moeten eerst doorlopend marktgegevens worden verzameld. Deze worden gecontroleerd op bruikbaarheid. Hierbij wordt onder andere gekeken of de verkochte of verhuurde onroerende zaak gelijk is aan datgene wat de gemeente in haar administratie heeft staan. Er wordt onder andere gekeken naar de objectkenmerken zoals bouwjaar, inhoud en oppervlakte. Maar ook of het eventueel om een familietransactie gaat of dat de zaak is verkocht in verhuurde staat. Mocht de marktprijs dan nog vragen oproepen dan kan de verkochte onroerende zaak inpandig of ter plaatse worden bekeken.

Het geheel van deze werkzaamheden vormt een onderdeel van de permanente marktanalyse en dient om te beoordelen of deze marktcijfers een goed beeld geven van de ontwikkelingen van de waarde in het economische verkeer per marktsegment.
Een voorbeeld van een segment is bijvoorbeeld een bepaald soort vrijstaande woningen in een bepaald gedeelte van een kern of wijk. De marktanalyse is daarmee veel meer dan het beoordelen van de bruikbaarheid van marktcijfers, maar omvat ook het afleiden van marktontwikkelingen uit deze marktcijfers en daarmee een belangrijk deel van het werk om tot een getaxeerde waarde te komen. De marktanalyse vormt dus de basis voor de algehele herwaardering binnen de gemeente.

Daarnaast controleert de gemeente tijdens de tussentijdse taxaties in het kader van bouwactiviteiten van deze objecten ook de kenmerken zoals bijvoorbeeld inhoud, oppervlakte en bouwjaar. Deze kenmerken staan bij de gemeente geregistreerd. Het controleren gebeurt bijvoorbeeld via gebruikmaking van kadastrale kaarten, bouwtekeningen, luchtfotos, maar natuurlijk ook door ter plaatse te gaan kijken. Tenslotte volgt het uiteindelijke taxatiewerk in het kader van de algehele herwaardering, wat voor de woningen grotendeels geautomatiseerd wordt uitgevoerd. Daarbij worden ook nog objecten en percelen ter plaatse bekeken of intern opgenomen. Tijdens al deze werkzaamheden voert de gemeente steekproefsgewijs bepaalde controles uit. Dit kan in een bepaalde wijk zijn, maar de steekproef kan ook op bepaalde soorten panden betrekking hebben. Hiervoor zijn regelmatig taxateurs onderweg. U kunt dus in uw straat medewerkers van de gemeente of het taxatiebureau aantreffen. Zij fotograferen uw woning of bedrijfspand of zij willen uw pand van binnen opnemen. Zowel de medewerkers van de gemeente als van het taxatiebureau zijn in het bezit van een legitimatiebewijs.
De uitvoering is dus een doorlopend proces van werkzaamheden wat ten grondslag ligt aan een correcte waardebepaling voor het nieuwe tijdvak.

De gemeente zal u via deze gemeentepagina op de hoogte houden over het verdere verloop van de werkzaamheden. Dit betreft o.a. wanneer de WOZ-beschikkingen worden toegestuurd en de mogelijkheden van bezwaar. Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Belastingen van de gemeente, tel. 040 22 41 400.