Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland


HORECA VERWACHT HERSTEL IN 2004


WOERDEN, 5 januari 2004 - "De neergaande trend wordt in 2004 gebroken en de economische opleving biedt nieuwe kansen," zegt voorzitter Jan Geenemans in zijn rede tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijk Horeca Nederland. De voorzitter van de werkgeversorganisatie ziet de bedrijfsresultaten dit jaar bij een gematigde omzetgroei licht verbeteren. "In combinatie met kostenbesparingen die veel ondernemers hebben doorgevoerd, zijn betere rendementen een reële optie."

De rendementen worden voor een deel teniet gedaan door de jaarlijkse stijgingen van lokale lasten met gemiddeld 7%. Dit is de voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland een doorn in het oog. Als voorbeeld noemt Jan Geenemans de gemeente Maastricht, waar het college heeft voorgesteld de precario met 105% te verhogen en de legestarieven met 400%. "Gemeenten proberen de bezuinigingen van dit kabinet consequent op allerlei manieren te ontduiken en schromen niet zich daarbij als ordinaire monopolist te gedragen. Als je daar niet ingrijpt, laat je als kabinet met je sollen," vindt Geenemans.

Jan Geenemans gaat in zijn Nieuwjaarsrede ook in op het rookbeleid in de horeca. Hij verwacht dat Koninklijk Horeca Nederland met minister Hoogervorst tot overeenstemming zal komen over het door de brancheorganisatie opgestelde stappenplan. De aandacht van ondernemers voor de problematiek van het roken mag echter niet verslappen. "Met dit stappenplan nemen wij nieuwe verantwoordelijkheden op ons," aldus Geenemans. "Als wij met de minister tot overeenstemming komen, is het dus niet over. Er wacht ons dan een nieuwe uitdaging, waarvoor wij met z'n allen flink aan de bak moeten." Minister Hoogervorst wil overigens eerst nog nader onderzoek doen naar ventilatietechnieken. Hij verwacht in april een definitief standpunt in te kunnen nemen.


Bijlage:
rede Jan Geenemans, nieuwjaarsreceptie Koninklijk Horeca Nederland
5 januari 2004, Park Restaurant Rosarium Amsterdam

---


Noot voor de redactie -