Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Dochteronderneming VNG International in Tsjechië (05/01/04)

VNG International en de Tsjechische vereniging van gemeenten (Svaz Mest a Obci SMO) hebben samen een gemeentelijk advies- en onderzoeksbureau in Praag opgericht. Op 2 januari 2004 is dit bureau onder de naam MEPCO (Mezinárodní poradenské centrum obcí - International advisory centre for municipalities) van start gegaan.

De twee medewerkers, directeur Zdenek Husek en adviseur Ilona Medlinova, zullen in eerste instantie Tsjechische gemeenten behulpzaam zijn bij de werving en uitvoering van regionale projecten met EU financiering en daarnaast Tsjechische expertise beschikbaar stellen ten behoeve van internationale projecten van VNG International.

Gedurende de beginperiode hebben SMO en VNG International gekozen voor een verdeling van aandelen in respectievelijk 49% en 51%.

Het is de allereerste keer in de geschiedenis dat (dochters van) twee verenigingen van gemeenten gezamenlijk een bedrijf op basis van betaalde dienstverlening opzetten. Dit is mede mogelijk door de al jarenlange samenwerking, sinds de fluwelen revolutie eind 1989, tussen de VNG en SMO en het 50-tal gemeentebanden tussen Tsjechië en Nederland.