Persbericht d.d.

TNS NIPO onderzoek ten grondslag aan cijfers STIVORO - Onterechte verwarring over de ruim 950.000 stoppers

Den Haag, 5 januari 2004 In het weekend is verwarring ontstaan over het aantal rokers dat op 1 januari zijn laatste sigaret heeft uitgedrukt. Actieve internetsurfers hebben op basis van de statistieken achter de actiewebsite www.nederlandgaatdoormetstoppen.nl de conclusie getrokken dat slechts 107.149 mensen wilden stoppen met roken. Dat zou namelijk het aantal bezoekers van de actiewebsite zijn. Dit is een onterechte conclusie. Het aantal van ruim 950.000 voorgenomen stoppers is niet gekoppeld aan het aantal bezoekers aan de website, en ook niet aan de aanmeldingen op de site. Het cijfer is gebaseerd op onderzoek dat is uitgevoerd door TNS NIPO.

STIVORO baseert al jarenlang cijfers over stoppen met roken op onderzoek van TNS NIPO. Speciaal voor de campagne 'Nederland Start Met Stoppen' is een aantal keren onderzoek gedaan naar de stopintentie van rokers rond deze jaarwisseling. Dit onderzoek bestond uit representatieve steekproeven van circa 1300 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Bij de nulmeting vlak voor de start van de campagne in oktober bleek dat ruim 400.000 Nederlanders zich voornam te stoppen rond de jaarwisseling. Tijdens de laatste meting was dat aantal opgelopen tot ruim 950.000.

Trudy Prins, directeur van STIVORO: 'De enige manier om betrouwbare cijfers te verkrijgen over hoeveel mensen gaan stoppen met roken is door middel van onderzoek via een representatieve steekproef. TNS NIPO verzorgt al jaren dit onderzoek voor ons. Daarom kunnen we de cijfers van deze campagne ook vergelijken met die van de millenniumactie. Toen bleek dat uiteindelijk ruim 800.000 rokers rond 1 januari 2000 hun sigaret uitdrukten. De onderzoeken zullen doorgaan in 2004. Eind januari rapporteert TNS NIPO over het aantal rokers dat ook daadwerkelijke een stoppoging heeft gedaan in deze campagne. Rond de volgende jaarwisseling verwachten we het aantal te horen dat dan nog steeds gestopt is. Pas na een jaar spreken wij over een geslaagde stoppoging.'

In 2000 hield 12% van de ruim 800.000 stoppers het uiteindelijk vol. De verwachting is dat dit jaar het percentage volhouders nog hoger zal liggen. Mede vanwege de wetgeving, de fors gestegen prijs, het grote aanbod van stopondersteuning, en de grote aandacht voor stoppen met roken in het algemeen. De Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar het succespercentage van deze campagne. Dit zal in het eerste kwartaal van 2005 beschikbaar komen, en bekend worden gemaakt.

Over STIVORO voor een rookvrije toekomst
STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Samen met VWS zijn zij de basisfinanciers. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMw gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:

* voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
* opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
* ondersteuning bij stoppen;

* samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
* gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.