Novem

05-01-2004
NEO 2003: DECAB - Een nieuw proces voor CO2 afvang

Een door TNO-MEP en Universiteit Twente ontwikkeld procesconcept heeft potentie om de CO afvang uit rookgassen aanmerkelijk goedkoper en energiezuiniger te realiseren dan de huidige stand der techniek. Dit is in een door NEO gesubsidieerd project aangetoond.

CO -afvang uit rookgassen
De afvang van CO uit rookgassen is een relatief nieuwe optie voor het terugdringen van emissies van broeikasgassen. Bij de huidige stand der techniek kan de afvang het beste gebeuren met behulp van de absorptievloeistof monoethanolamine (MEA). Resultaten van haalbaarheidsstudies voor CO afvang uit de rookgassen van elektriciteitscentrales geven echter aan dat per vermeden ton CO de kosten circa 50 euro bedragen. Hiervan wordt circa 70% gevormd door de kosten van de CO -afvang zelf. De resterende 30% zijn voor het transport en de opslag van CO . Bij toepassing van CO afvang met MEA zullen de elektriciteitskosten met minimaal de helft stijgen en zal het rendement van de elektriciteitsopwekking met 15-30% afnemen, afhankelijk van het type elektriciteitscentrale. De rendementsdaling is het gevolg van het gebruik van warmte voor de regeneratie van de absorptievloeistoffen. De kosten en prestaties van de MEA-technologie zijn zodanig dat ze niet op grote schaal zal worden ingezet voor verwijdering van CO uit rookgassen. Hiervoor is een doorbraak in de absorptietechnologie noodzakelijk.

DECAB: Een nieuw proces voor CO -afvang
Fundamenteel onderzoek in het Centrum voor Scheidingstechnologie, een samenwerking opgezet door TNO en de Universiteit Twente, heeft geleid tot een nieuw procesconcept voor absorptie van CO . Dit proces is door TNO gepatenteerd. Het nieuwe proces (DECAB) maakt gebruik van waterige zoutoplossingen van aminozuren, die als gevolg van de opname van CO gaan precipiteren. Dit heeft tot gevolg dat de drijvende kracht voor het absorptieproces vergroot wordt, terwijl de ontstane slurry een hoge belading aan CO heeft. Hiermee kunnen zowel de investeringskosten (apparatuur) als de operationele kosten (energieverbruik) ten opzichte van de commercieel verkrijgbare technologieën gereduceerd worden. Een verkennende studie, uitgevoerd in het NEO-programma door TNO, heeft aangegeven dat de kosten voor afvang van CO ten opzichte van de stand der techniek gehalveerd kunnen worden. Voor CO -afvang uit een kolencentrale resulteert dit in 15 euro per ton vermeden CO , uit een STEG-eenheid 22 euro per ton vermeden CO bij een CO -verwijdering tussen 80 en 95%. Tevens kan het energieverbruik voor het proces met ca. 45% verminderd worden ten opzichte van de MEA technologie. Het lage energieverbruik is het gevolg van de hogere belading en de warmte-integratie in het regeneratieproces.

TNO beveelt aan, en heeft ook stappen ondernomen, om verder onderzoek te richten op de procesontwikkeling, zodat de technische risico's worden weggenomen. Dit betreft met name het absorptieproces onder invloed van precipitatie en de warmte-integratie in de stripper.

Meer informatie

Het projectrapport is vertrouwelijk en derhalve niet op de Novemsite beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Feron, TNO-MEP, 055-5493151 of P.H.M.Feron@mep.tno.nl.

NEO

Het NEO programma ondersteunt niet-conventioneel energieonderzoek. In 2004 zal er opnieuw subsidie beschikbaar zijn voor niet-conventionele projecten die bijdragen aan de verduurzaming van de Nederlandse energiehuishouding. Ga voor details naar www.neo.novem.nl. aanvragen NEO 2003: DECAB - Een nieuw proces voor CO2 afvang