Gemeente Den Haag

januari 2004
Toekomstvisie voor Den Haag noodzakelijk (5 januari)

Den Haag heeft dringend behoefte aan een toekomstbeeld en lange termijnvisie. Demografische ontwikkelingen en dalende woningbezetting leiden over zo'n 20 jaar tot een afnemend aantal inwoners. Dat heeft grote gevolgen voor de economische positie en de voorzieningen in de stad. Ook heeft de stad nieuwe woningbouwlocaties nodig, zo zegt Henk Jagersma, algemeen directeur Dienst Stedelijke Ontwikkeling in zijn nieuwjaarsspeech.

Over zo'n 20 jaar heeft deze stad een andere bevolkingssamenstelling met andere vragen en wensen. Daarnaast is er een tendens gaande van dalende woningbezetting: minder bewoners per woning. Mensen willen ook grotere woningen. Deze ontwikkelingen leiden op termijn tot een dalend inwonertal van de stad en daarmee tot kwaliteitsverlies. Het draagvlak voor voorzieningen als scholen, winkels, sportaccommodaties en openbaar vervoer kalft af, zo stelt Jagersma. Een dalend aantal inwoners heeft invloed op de gemeentelijke inkomsten en daarmee rechtstreeks op de financiering van voorzieningen. De economische positie van Den Haag en de werkgelegenheid zullen verslechteren

Wederom grootste woningbouwstad
Den Haag heeft, ondanks de economische recessie, kans gezien in 2003 wederom de grootste woningbouwstad van Nederland te zijn. Jagersma is er trots op dat vorig jaar 3.150 nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd. De tweede woningbouwstad van het land, Almere, leverde 2.600 nieuwe woningen op.
Ook is in Den Haag 113.700 m2 kantoorruimte ontwikkeld en 19.500 m2 bedrijfsruimte.

Ook in 2004 en 2005 zal Den Haag een groot aantal nieuwbouwwoningen opleveren. Daarna dreigt de productie in te zakken. De komende jaren is er nog ruimte op de Vinex-locaties voor zo'n 11.000 nieuwe woningen. Als deze echter klaar zijn, heeft Den Haag geen woningbouwlocaties meer, niet in de stad en niet aan de rand. Vanaf het eerste idee voor een woningbouwlocatie tot aan het slaan van de eerste paal, is een proces van vele jaren. Daarom is het noodzakelijk dat Den Haag nu actief op zoek gaat naar nieuwe woningbouwlocaties , aldus Jagersma

Visieontwikkeling
Een toekomstvisie is noodzakelijk om tijdig te werken aan het op peil houden van een sterke stad. Met een toekomstvisie wordt ook een eenduidige richting aangegeven waar de stad heen gaat, dat geeft een duidelijk kader voor zowel de gemeente als voor investeerders.

Afgelopen jaar is vanuit de Dienst Stedelijke Ontwikkeling een aantal stappen gezet bij de visieontwikkeling. Zo is in de Woonvisie een beeld neergelegd voor de ontwikkeling van Den Haag als woonstad van hoge kwaliteit. Ook is een start gemaakt met de ontwikkeling van een economische visie die zich richt op het binden van koopkracht aan de stad via inwoners, bezoekers en werkgelegenheid.

Samenwerking in de regio
Den Haag is meer en meer onderdeel van een groter geheel: de regio, de Deltametropool en internationale netwerken. De stad houdt niet op bij de stadsgrenzen, samenwerking in de regio is van groot belang om de economische groei van de hele regio te bevorderen. Den Haag moet strategische coalities aangaan met de regiogemeenten en met publieke en private partijen. Jagersma ziet Den Haag groeien naar een rol als geaccepteerd regisseur voor de regio voor ruimtelijke ontwikkeling.

Handhaving
Jagersma geeft aan dat het DSO ernst is met de handhaving van zaken die niet getolereerd worden en die leiden tot verloedering, zoals onrechtmatige bewoning. In 2003 zijn 600 panden bezocht naar aanleiding van meldingen bij het Meldpunt Onrechtmatig Wonen. Bij 60 panden was de situatie zo ernstig dat tot sluiting moest worden overgegaan. In 2002 zijn 41 panden gesloten.