Gemeente Best

05-01-2004
Nieuwjaarstoespraak burgemeester Demmers

Nieuwjaarstoespraak burgemeester L. Demmers - van der Geest (tijdens nieuwjaarsreceptie 5 januari j.l.)

Dames en Heren,

Het jaar 2003 hebben we achter ons gelaten en aan 2004 zijn we met veel verwachtingen en goede voornemens begonnen.

Toch is het altijd goed om even achterom te kijken.

Heeft 2003 gebracht wat we ervan hadden verwacht en wat betekent dat voor 2004.

In de infrastructuur is de bereikbaarheid van Best verbeterd.

De Oirschotseweg kan met vertrouwen de toekomst tegemoet zien en het nieuw aangelegde spoordek zorgt niet alleen voor een verbeterde verbindingsmogelijkheid met het centrum, maar biedt ook de treinende automobilist meer parkeerplekken en geeft "groen" terug aan de directe omgeving i.p.v. zoals vroeger grijze rails en veel treinverkeer.

Kortom Best binnen komen en uitgaan is kwalitatief, maar ook kwantitatief, gezien de vermeerdering van het aantal momenten waarop naar Eindhoven, Tilburg en Den Bosch kan worden vertrokken, absoluut verbeterd.

Maar hoe wordt Best ervaren als je in Best bent en/of woont?

M.a.w. hoe is het met de kwaliteit van de leefomgeving gesteld?

Want de kwaliteit van de leefomgeving bepaalt in hoge mate of je je prettig voelt en bepaalt de wijze waarop je het "product" Best uitdraagt aan anderen.

Ben je er trots op om in Best te wonen?
Om daar meer grip op te krijgen zijn we in 2003 gestart met het vorm geven aan wijkbeheer.
Er zal een start gemaakt worden door voor Wilhelminadorp, Speelheide en Naastenbest Oost een wijkprofiel op te zetten. Een wijkprofiel dat op alle gebieden zowel het groen, als de wegen als de bebouwde omgeving, als de sociale kaart, duidelijkheid moet verschaffen.

Vanuit dit profiel zal vervolgens samen met betrokkenen, de buurtoverleggroepen, gespiegeld aan de totale opdracht voor Best, middels het opzetten van een plan van aanpak, gewerkt worden aan het voor de toekomst klaarstomen van een wijk, waarop de inwoners van die wijk trots kunnen zijn.

In Best zijn of komen betekent ook gebruik maken van het centrum, de "bewinkeling", de horeca en de pleinen.

Uit de inspraakavonden rondom het opstellen van de toekomstvisie bleek met name dat de BESTENAAR vaak naar bijvoorbeeld Eindhoven gaat omdat het winkelaanbod in Best te beperkt is.
Daarnaast constateerden we vanuit al die reacties dat Best in de ogen van heel veel burgers een kloppend hart mist.

De horeca zit wat verspreid en levendigheid in het centrum is er niet of nauwelijks op uiteraard de periode van de kermis na. Nu de tunnel en het tunneldak klaar zijn kan verder gewerkt worden aan de herontwikkeling van het centrum en de spoorzone. In 2003 is daar het nodige voorwerk voor gedaan en de bedoeling is dat in de eerste helft van 2004 het "masterplan" gaat verschijnen.

Heel veel steun daarbij zijn de inbreng en ideeën die gekomen zijn vanuit de toekomstvisie, vanuit verschillende politieke partijen die hun visie hebben gepresenteerd en "last but not least" de mooie impressie die overhandigd is door de stuurgroep "betrokken bestenaren".

Een impressie die prikkelt om er een geweldig centrum van te maken.

De herontwikkeling van het centrum en het spoor moet op lange termijn een "best" opleveren, waar we tot ver in de toekomst datgene vinden, dat past in een dorp van ca. 35.000 inwoners.

Aan een dergelijke ontwikkeling zullen veel mensen heel veel genoegen beleven, maar we moeten ons wel realiseren dat het ook voor veel medeburgers veel onzekerheid en zeker overlast zal geven.

Want een centrum gaan herontwikkelen, parkeerkelders aanleggen, een nieuwe wegenstructuur gaan realiseren, doe je niet in een jaar. Dat betekent dan ook dan van 2004 tot zeker 2015 Best op vele plaatsen en op verschillende momenten ergens in de steigers zal staan.

Overlast dus, absoluut. Maar ook een gezamenlijke uitdaging om Best klaar te maken voor de toekomst.

Een gezamenlijke opdracht, omdat zo'n majeur project alleen maar kans van slagen heeft als daar eensgezind door burgers, bedrijfsleven, overheid en politiek aan wordt gewerkt.

2003 is ook het jaar waarin definitief afscheid is genomen van het spook "herindeling".

Samen met de 7 randgemeenten en Eindhoven en Helmond is naar een manier, een structuur gezocht, die het mogelijk maakt om een gezamenlijk antwoord te geven op de grote stadsproblemen, die nu niet meer opgelost worden, omdat de herindeling niet doorgaat.

En dat betekent ook voor Best veel.
Belangrijk uitgangspunt is dat naast het bouwen voor Eindhoven, elke gemeente zorg moest, maar ook mocht dragen, voor het bouwen van woningen voor de eigen bewoners. En met nadruk: voor alle bewoners, dus ook voor jongeren, alleenstaanden en ouderen. De komende 25 jaar zal Best wederom aanzienlijk groeien.

Belangrijk zal zijn en dat is door de raad unaniem uitgesproken dat dit niet ten koste mag gaan van het leef- en voorzieningen-niveau zoals we dat nu hebben. En dat betekent dat wij in 2004 en verdere jaren in samenspraak met de raad en U zorgvuldig moeten gaan plannen en vooruitkijken. Anticiperen op de ontwikkelingen. Het mag en behoeft ons niet te overkomen. Best, de Raad, dient en zal aan het stuur zitten van die voortdenderende trein van ontwikkelingen.

2003-2004.
Tijdens het schrijven van een kerstoverdenking voor groeiend Best werden op televisie de beelden uitgezonden van de gevangenneming van Saddam Hoessein. Gevolgd door vele beelden van allerlei bloedige terreuraanslagen, die heel veel levens kostten.

Terreur, na 11 september 2001 een nieuw gegeven in onze maatschappij. Een minderheid die gebruik makend van geweld, democratische processen wil ondermijnen.
Maar ook vandalisme kan als terreur beschouwd worden. Vandalisme, soms mede ontstaan door overmatig alcoholgebruik en drugs leidt ook in Best helaas, tot heel veel vernielingen. Blijkbaar wordt het als sport gezien om hekken steeds weer om te gooien. Bloembakken leeg te plukken. Planten overal uit te trekken en zomaar weg te gooien. Stoer?? Nee dom, of beter stom.
Dom omdat met zich niet realiseert wat dit betekent voor: A: het gevoel van veiligheid van anderen, medeburgers en B: wat het betekent voor de financiën, ook hun financiën, van de gemeente.
Het komend jaar zal daar, mede door de nu mogelijke inzet van onze BOA's, in aanvulling op de politie, hard tegen worden opgetreden.

Ook in 2003 is de brandweer van Best Nederlands Kampioen geworden in de hoofdklasse.
En dat geeft aan dat de brandweer als één van de leveranciers van veiligheid in staat is om op de vragen en problemen in Best op het gebied van brandveiligheid antwoord te geven.
In 2004 zal verder gewerkt worden aan veiligheid in brede zin. De enquête is wederom uitgezet en naar verwachting zullen in februari de uitkomsten bekend zijn. Deze gegevens, dus Uw gegevens zullen mede gebruikt worden om voor Best een totaal veiligheidsplan te maken. Een plan waar alle nieuwe plannen aan getoetst zullen moeten worden. En een plan, met zijn gegevens dat ook onderdeel zal zijn van de door mij reeds genoemde wijkprofielen. Want je veilig voelen wordt nog steeds gezien en terecht als een van de belangrijkste redenen om je prettig te voelen in je gemeente, je wijk, je woning.

2003 was ook het jaar van de gehandicapten.
Een jaar waarin nog eens extra werd gekeken naar de toegankelijkheid, want toegankelijkheid dient gewaarborgd te zijn voor alle inwoners van Best.
In de huidige nota gehandicaptenbeleid staat niet voor niets dat goed beleid zich richt op alle inwoners van Best. Naast algemeen beleid is ook specifiek beleid nodig voor mensen met een functiebeperking. In Best op dit moment zo ongeveer 3500 mensen.

Afgelopen jaren zijn er successen geboekt. Obstakels zijn verdwenen, opstappen in eigen station is mogelijk, de coördinator integrale toegankelijkheid houdt toezicht. Maar: is dat de verdiensten van de gemeente?
Neen dit kon alleen maar omdat het in 2003, 10 jaar bestaande gehandicaptenplatform, het gezicht, de stem en de vuist is van de gehandicapten in Best.

Wethouder Leo Bisschops sprak tijdens het symposium n.a.v. het 10 jarig bestaan, de vurige wens uit dat die vuist de komende jaren steeds minder nodig is, omdat we zien dat het veel plezieriger is om als vanzelfsprekende partners, maatjes, hand in hand te werken aan een toegankelijk en bereikbaar Best.

En dat maakt nu voor mij de overgang naar de uitreiking van de gemeentelijke wisseltrofee 2003 wel heel makkelijk. Want dames en heren, ik mag U mededelen dat het college van burgemeester en wethouders de wisseltrofee toekent aan de stichting gehandicaptenplatform Best uit waardering en respect voor de vele activiteiten, die de stichting reeds vele jaren verricht om mede vorm en inhoud te geven aan het gehandicaptenbeleid in de gemeente Best.

Mag ik de voorzitter, Charles Loots en eventueel aanwezige andere bestuursleden verzoeken naar voren te komen, zodat ik u de daarbij behorende onderscheidingen kan overhandigen. En terwijl zij naar voren komen, wil ik graag afronden.

Dames en heren, mede namens het college van Ben W en de leden van de Raad wens ik U allen een goed, gezond en uitdagend 2004 toe.