RVU

747AM P E R S B E R I C H T



PB 0105 Hilversum, 29 december 2003

DUBBEL-0

- dagelijks radioprogramma over opvoeding en onderwijs - VANAF MAANDAG 5 JANUARI 2004: ELKE WERKDAG OP 747AM VAN 11.30 TOT 12.00 UUR

Wat heeft een kind nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen? Dat is de centrale vraag van het nieuwe dagelijkse opvoedingsmagazine Dubbel-O (= Opvoeding & Onderwijs). Er zijn talloze programma's op radio en televisie over zaken als koken, klussen en tuinieren, maar gek genoeg zijn er bijna geen programmaseries over opvoeden. Het lijkt erop dat opvoeden taboe is. Blijkbaar zijn we bang in persoonlijke levenssferen binnen te dringen. Opvoeden is privé, daar bemoei je je niet mee. De RVU doorbreekt dit 'taboe' met dagelijkse interviews en reportages, gemaakt met een schuin oog op de actualiteit. Centraal staan kinderen van 0 tot 20 jaar en hun ontwikkeling, ontplooiing, dromen en ambities. Hoe gaat het met hen thuis en op school? Hoe gaan zij om met ouders, leerkrachten en leeftijdsgenoten?

Dubbel-O haakt aan bij brede maatschappelijke discussies, bijvoorbeeld over de kwaliteit van het onderwijs, de rol van de school bij opvoeding of de betekenis van opvoeding en onderwijs bij het bereiken van een geïntegreerde multiculturele samenleving. Deze grote onderwerpen worden op een praktische manier verhelderd door dicht bij de dagelijkse praktijk te staan en daardoor toegankelijk te blijven voor de luisteraar. Moet ik mijn dochter van 14 de pil aanbieden? Geef ik genoeg zakgeld? Kijken mijn kinderen teveel televisie? Mogen tieners soft-drugs gebruiken? Is het erg om af en toe een corrigerende tik uit te delen? Hoe help ik mijn zoon die geen vriendjes heeft? Ben ik te veeleisend? Het zijn maar enkele van de vragen die aan bod zullen komen. Het programma Dubbel-O richt zich op opvoeders, zoals ouders en grootouders, maar ook op beroeps-opvoeders zoals leraren, groepsleiders in kindertehuizen en jeugdgevangeniswerkers. Opvoeden is te vergelijken met voetballen; iedereen denkt er verstand van te hebben. In Dubbel-O is er in de eerste plaats contact met de opvoeders zelf, maar daarnaast ook met deskundigen en onderzoekers. Zij analyseren en relativeren ervaringen en geven op basis van wetenschappelijk onderzoek goede raad. Daarnaast brengen zij de luisteraars op de hoogte van nieuwe kennis en nieuwe ontwikkelingen.

Dubbel-O is een live-programma dat vanuit het RVU-paviljoen wordt gepresenteerd door Henk van Middelaar. Naast zijn werk als programmamaker doceert Henk van Middelaar Nederlands aan een examenklas op het VWO. Tijdens de uitzending wordt verbinding gelegd met locaties in het land, bijvoorbeeld met het consultatiebureau, de basisschool, een kinderafdeling in het ziekenhuis, een heropvoedingsinstituut, de kinderrechtbank, het verenigingsgebouw of het buurthuis in een achterstandswijk.

Dubbel-O, vanaf 5 januari 2004 dagelijks op 747AM bij de RVU, van 11.30 tot 12.00 uur: een ontmoetingsplaats voor vaders, moeders en andere opvoeders. Tel.nr. van de redactie (ook voor reacties live in de uitzending): Tel. 0800 - 88 010 88 (gratis) E-mail: dubbelo@rvu.nl Internet: http://www.rvu.nl/dubbel-o

Een programma van Annette van den Berg, Hetty Hagens, Ben Kolster, Marieke Kroneman, Henk van Middelaar, Maya Schepers en Marcia Welman. Eindredactie: Louis Bogaers.

Henk van Middelaar, presentator Dubbel-O. Foto: RVU Vrij van copyright n.a.v. dit programma