Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Groter gebied taboe voor visserij door gifvaten

Rijkswaterstaat adviseert de visserij om op een deel van de route die het schip Andinet heeft gevolgd nadat het op 21 december drie containers met 630 stalen vaten pesticiden verloor, niet te vissen. Dit om te voorkomen dat vissers een van de 63 vaten met het giftige arseen pentoxide met hun netten omhoog halen. In eerste instantie ging Rijkswaterstaat er op basis van gegevens van de kapitein van de Andinet van uit dat de vaten in de nabijheid van de containers waren verloren. De kapitein heeft echter vandaag aangegeven hier niet geheel zeker van te zijn. Daarop heeft Rijkswaterstaat in overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het gebied waar de visserij wordt geadviseerd niet te vissen, uitgebreid. De visserij is via de Kustwacht geïnformeerd.

De route, vanuit de positie van de containers in noord-noordoostelijke richting, betreft vier mijl aan weerszijden van de lijn tussen 53-20Noord 004-45Oost en 54-50Noord 006-00Oost. Het gebied is hiermee uitgebreid tot circa 600 vierkante mijl.

Inmiddels heeft analyse van watermonsters, genomen op de positie van de drie gezonken containers, uitgewezen dat er geen sprake is van schadelijke stoffen in het zeewater.