Meldpunt Asociaal Verkeersgedrag in Politie Regio Utrecht van start.

Regio Utrecht 05-01-2004 - Vanaf maandag 5 januari 2004 kunnen alle opsporingsambtenaren van de Politie Regio Utrecht in diensttijd én privé-tijd gebruik maken van het Meldpunt Asociaal Verkeersgedrag. Het meldpunt geeft grove verkeersovertreders die op het moment van de overtreding niet kunnen worden staande gehouden, toch lik op stuk.

Regelmatig worden politiemensen in diensttijd of daarbuiten geconfronteerd met asociaal verkeersgedrag. Ergernis alom, zowel bij de politiemedewerker als ook bij de burgers die getuige zijn van (extreem) gevaarlijk en/of hinderlijk rijgedrag. Soms is het niet mogelijk om zon overtreder direct staande te houden. Bijvoorbeeld omdat de politiemedewerker in een onopvallend dienstvoertuig zonder stopbord of in een privé-auto rijdt, of zich in een te drukke verkeerssituatie bevindt of iets anders prioriteit heeft.

Overtreders toch aangepakt

Vanaf 5 januari kunnen de asociale overtreders, zonder dat zij op dat moment politie in de buurt zien, toch een forse bekeuring verwachten. De grove overtredingen waarvoor executieve politiemedewerkers kunnen bellen met het meldpunt, zijn onder andere het rijden door rood licht, gebruik maken van de busbaan, een andere richting volgen dan het voorsorteervak, het buiten noodzaak gebruik maken van de vluchtstrook, het gebruiken van het verdrijvingvlak of het overschrijden van een doorgetrokken streep.

Winst voor de weggebruiker

Het Meldpunt Asociaal Verkeersgedrag verhoogt de pakkans van grove verkeersovertreders, ook als er geen zichtbaar blauw op straat is. Een bepaalde groep weggebruikers zal daardoor minder risico nemen en hun rijgedrag aanpassen. Dit komt de verkeersveiligheid natuurlijk ten goede. De grote groep nette weggebruikers zal deze aanpak van overtredingen naar verwachting een rechtvaardige en veilige werkwijze vinden.

Veiligheidsstrategie

De implementatie van het Meldpunt Asociaal Verkeersgedrag maakt deel uit van de Veiligheidsstrategie van de Politie Regio Utrecht en is gericht op strakkere normhandhaving in het verkeer en het verhogen van de pakkans van verkeersovertreders. Hierdoor draagt het Meldpunt Asociaal Verkeersgedrag bij aan het realiseren van een trendbreuk in de criminaliteit en overlast in de Politie Regio Utrecht.

Meer informatie,