Cordaid


Den Haag, 5 januari 2004

Individuele aanpak terugkeer asielzoekers noodzakelijk

Cordaids Bureau Maatwerk bij Terugkeer helpt vluchtelingen bij perspectiefvolle terugkeer naar land van herkomst

De Nederlandse overheid moet samenwerken met maatschappelijke organisaties om migranten tijdens hun verblijf in Nederland uitzicht te geven op een humane terugkeer naar het land van herkomst. Asielzoekers moeten gewezen worden op de mogelijkheden van individuele steun bij terugkeer. Dit schrijft Cordaid aan de Tweede Kamer in een reactie op de terugkeernota van minister Verdonk.

Migranten zijn op zoek naar betere levensomstandigheden, voor henzelf en hun kinderen. Het verscherpen van controles en het nog duidelijker communiceren dat een legale verblijfsstatus niet mogelijk is, zal daaraan weinig veranderen. Sterker nog: mogelijk verdwijnen mensen hierdoor zelfs eerder in de illegaliteit. Het Cordaid bureau Maatwerk bij Terugkeer helpt asielzoekers om vrijwillige en perspectiefvolle terugkeer mogelijk te maken door individuele belemmeringen voor terugkeer weg te nemen. Dit levert vaak meer op dan het eenzijdig communiceren dat verblijf in Nederland niet langer wenselijk is, aldus Cordaid.

Cordaid vindt dat kennis op het terrein van vrijwillige terugkeer gebundeld moet worden in een op te richten onafhankelijk kenniscentrum vrijwillige terugkeer. De vrijwillige terugkeer dient vooral neergelegd te worden bij niet gouvermentele organisaties, met steun van de Nederlandse overheid.

Daarnaast vindt Cordaid dat de hypotheek op het huidige beleid, met
26.000 uitgeprocedeerde vluchtelingen als gevolg, goed moet worden afgelost. Beleid dat leidt dat het uiteenrukken van gezinnen of terugsturen van zieke mensen is niet humaan en stuit terecht op grote weerstand. Echter, deze discussie mag het debat over het Nederlands toekomstig terugkeerbeleid niet overschaduwen. Een goede oplossing voor de huidige uitgeprocedeerden garandeert nog geen goed toekomstig terugkeerbeleid. Steker nog, het voorgestelde beleid in de huidige nota, kan leiden tot een nog weerbarstiger en inhumane positie voor de uitgeprocedeerden en illegalen in de toekomst.

Meer informatie?

Cordaid Communicatie: Mariska Smolders, tel. 06 5342 8003

Kijk hier voor meer informatie over het bureau Maatwerk bij Terugkeer.