Provincie Flevoland




Provincie lokaliseert bekend scheepswrak in Lelystad

Op maandag 5 januari 2004 gaat een team medewerkers van de provincie Flevoland en het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwater Archeologie van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, een poging doen om een scheepswrak te lokaliseren. Dit gebeurt door middel van handmatig booronderzoek. De vermoedelijke locatie van het schip ligt in de groenstrook tussen de huizen van Schouw 44 in Lelystad. De werkzaamheden nemen waarschijnlijk één dag in beslag.

Voordat de wijk Schouw is aangelegd in de jaren 70 van de vorige eeuw werd in een schuine helling van een kanaal de restanten ontdekt van een houten schip. De lengte van het schip is ongeveer 18 meter lang en 6 meter breed.

Een kort verkennend onderzoek in 1975 heeft uitgewezen dat het hier ging om een vaartuig dat moet zijn gezonken voor 1600. Kort hierna werd het gebied gebruikt voor woningbouw. Hierbij werd een dikke laag zand op de landbouwkavel (en dus het schip) gebracht. Omdat het hier een om een bijzonder vaartuig gaat is het van groot belang de exacte locatie van het wrak te bepalen. Hierdoor kan het wrak bij eventuele grondwerkzaamheden in de toekomst worden ontzien.

De boring vindt plaats in het kader van de herziening van de Archeologische Monumenten Kaart van Flevoland. Dit is een kaart waar bekende archeologische vindplaatsen op staan die moeten worden behouden voor ons nageslacht. Bijvoorbeeld prehistorische vindplaatsen en scheepswrakken.