Installatie De Hoop Scheffer bij NAVO op 5 januari

BRUSSEL - DEN HAAG, 20031222 -- Jaap de Hoop Scheffer zal op maandag 5 januari officieel zijn werkzaamheden als secretaris-generaal van de NAVO aanvangen. Dit heeft de NAVO vandaag bekend gemaakt.


Alvorens De Hoop Scheffer officieel met zijn nieuwe functie begint, zal hij een korte persconferentie geven op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. Hij zal uiteindelijk ontvangen worden door NAVO-ambassadeur Alessandro Minuto Rizzo en voorzitter van met militaire comité generaal Kujat.

De Hoop Scheffer werd op 22 september van dit jaar bij consensus aangewezen als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Hij volgt de Brit Lord Robertson op en is na Dirk Stikker en Joseph Luns de derde uit Nederland afkomstige NAVO-topman. De komende jaren zal hij zich bezighouden met de toetreding van zeven nieuwe lidstaten: Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Slovenië, Roemenië en Bulgarije. De Hoop Scheffer wordt tevens verantwoordelijk voor het helen van de interne breuk na het conflict in Irak. Ook moet worden gewerkt aan de relatie tussen de Verenigde Staten en de NAVO-lidstaten Duitsland, Frankrijk en België.



Monica