Ingezonden persbericht

Nieuwe Woningaanbodindex verbetert inzicht in woningmarkt

TILBURG, 20040104 -- Een vierkante meter woonoppervlakte in een te koop staande Nederlandse woning wordt gemiddeld aangeboden voor ¤ 2.280,- per m². Dit blijkt uit onderzoek van Spacemakers in het kader van haar Woningaanbodindex, die zij vanaf januari 2004 maandelijks op haar website publiceert. Met de index worden verschuivingen aan de aanbodzijde van de Nederlandse woningmarkt inzichtelijk.


Een tweede indicator die wordt gepubliceerd is een schatting van het aantal woningen dat in Nederland te koop staat. Dit zijn er momenteel ruim 118.000. Dit aantal is inclusief het complete aanbod van nog te bouwen woningen en woningen die niet via makelaars worden aangeboden.

De gemiddelde vraagprijs ligt veel hoger dan de gemiddelde verkoopprijs zoals deze blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Die registreert het afgelopen jaar een verkoopprijs van ¤ 1.750 tot ¤ 1.800,- per m². Het verschil wordt in belangrijke mate veroorzaakt door het feit dat beduidend meer dure woningen worden aangeboden dan er verkocht worden. Vrijstaande woningen hebben een hogere prijs per m² woonoppervlakte. Ongeveer een kwart van de te koop staande woningen, dus bijna 30.000 woningen, is vrijstaand, terwijl er per kwartaal slechts ca. 6.000 worden verkocht.
De Woningaanbodindex is het enige instrument in Nederland waarmee ontwikkelingen aan de aanbodzijde van de woningmarkt gevolgd kunnen worden. De prijs waarvoor van een woning wordt aangeboden geeft inzicht in de opbrengstverwachting die makelaars en huizenbezitters hebben. Een objectief gemeten verschuiving in deze opbrengstverwachting is een duidelijke indicatie voor de ontwikkeling die de woningmarkt zal doormaken. Door de index maandelijks opnieuw te berekenen worden de verschuivingen in een vroeg stadium inzichtelijk.
Meer informatie is te vinden op de website.


-

Spacemakers - Website voor de ontwikkelaars van Nederland




Ingezonden persbericht