Politie Limburg-Zuid

Nieuwjaarstoespraak

Limburg Zuid 05-01-2004 - Op maandag 05 januari 2004 hield Wim Velings, Korpschef van de politie Limburg Zuid, zijn nieuwjaarstoespraak.

Dames en heren, collega', korpsbeheerder, heren burgemeesters, vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, Brandweer en andere Hulpverleningsinstanties:

Na een jaar vol turbulente ontwikkelingen dringt zich de vraag op wat 2004 voor ons in petto heeft, naast het EK Voetbal in Portugal, de Olympische Spelen in Athene en de presidentsverkiezingen in de VS? Of dichter bij huis: de Amstel Gold Race, Pinkpop en een handvol internationale conferenties in Maastricht. Krijgt Zuid-Limburg in 2004 te maken met een verdere toename van zware geweldsmisdrijven? Gaan we erin slagen om onze burgers een veiliger gevoel te geven? En wat verwachten we eigenlijk van élkaar in het nieuwe jaar? Hoe het ook zij, een spannend jaar wordt het, allereerst op het vlak van onze eigen interne organisatie. 2004 wordt het jaar waarin we de ambities van onze Korpsvisie gaan waarmaken. Na een periode van grondige analyse, zorgvuldige voorbereiding en besluitvorming en creatief omspringen met de mogelijkheden, willen we dit jaar beslissende vooruitgang boeken in de herinrichting van ons korps. Concreet betekent dit, dat honderden medewerkers van de Politie Limburg Zuid in 2004 een nieuwe functie of een andere werkplek zullen krijgen; sommigen zelfs búiten het korps.
Dit proces gaat het nodige van onze energie en aandacht vragen. Tegelijkertijd zorgt het voor nieuwe uitdagingen en inspiratie. Bepalend voor de snelheid waarmee we de definitieve herinrichting van ons korps Nieuwjaarstoespraak W.Velings 1

gestalte kunnen geven en het uiteindelijke succes van deze ingrijpende

herstructureringsoperatie, zijn ook dit jaar weer de inzet en de motivatie van alle betrokkenen: onze leidinggevenden, onze collega' en de
---
mensen van de ondernemingsraad.
Als ik zie wat we het afgelopen jaar op dit vlak al allemaal samen tot stand hebben gebracht, dan neem ik mijn pet diep af voor de professionaliteit en de veerkracht van dit korps. Ga er maar eens aanstaan: in korte tijd zijn we erin geslaagd het topmanagement van ons korps te verjongen; staat er een Divisie Executieve Ondersteuning te trappelen van ongeduld om aan een zware missie te beginnen; anticipeert onze Divisie Regionale Recherche op de steeds sluwere praktijken van de georganiseerde misdaad; zijn er districtelijke recherches en bedrijfsbureaus van de grond gekomen; bundelen onze basiseenheden hun krachten om te bouwen aan een veiliger Limburg en kijken onze stafafdelingen kritisch naar hun toegevoegde waarde. Op tal van punten zijn we bezig de zaken verder aan te scherpen en te verbeteren. En dat ondanks de moordende werkdruk. Herinnert u zich 2003 nog ? 24 grootschalige onderzoeken; de Irak-crisis, de Vogelpest; twee massale invallen op Vinkenslag, de OVSE... .
De richting die we hebben uitgezet is hard nodig om onze prestaties te kunnen verbeteren. Meerdere onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat ook de burgers in déze regio ontevreden zijn over hun politie. Te veel misdaad, te weinig blauw op straat, ongenoegen over de manier waarop men te woord wordt gestaan en klachten over de trage of onduidelijke afhandeling van aangiften.
Nieuwjaarstoespraak W.Velings 2

Daarom gaan we in 2004, naast de verdere aanpassing van de structuur

van ons korps, zwaar inzetten op de verbetering van ons imago bij het publiek. Burgers eisen duidelijkheid. Willen weten wat ze van ons mogen verwachten. Ze eisen dat de politie eenduidig en voorspelbaar optreedt. Om daaraan tegemoet te komen, hoeven we niet eens omvangrijke projecten of dure programma' op te starten. De collega' van het district s s Maastricht zijn onlangs begonnen met een programma onder de veelzeggende titel `atsoen moet het doen'Dit initiatief verdient F . regionale verbreding.
Het zit ook vaak in kleine dingen. Terugbellen als dat is toegezegd. Mensen correct te woord staan, óók als er een prent moet worden uitgedeeld. Doortastend optreden als dat verlangd wordt. A-sociaal gedrag aanpakken en snelheid en uniformiteit in afhandelen garanderen. Gewoon beter en vaker naar de burger luisteren ­ al hoeven we hem niet overal zijn zin in te geven ­ en ook fouten dúrven te maken. Weet u in dit opzicht gesteund door de korpsleiding!
Het is een mooi voornemen om daar in 2004 samen wat extra energie in te steken, want meer hoeft er eigenlijk niet te gebeuren om het publiek - onze klánten wel te verstaan ­ met meer trots en respect over zijn politie te laten praten. Dan kunnen ze in Den Haag ook niet langer om ons heen als het op prestatiefinanciering aankomt. U mag gerust weten dat ik
Nieuwjaarstoespraak W.Velings 3

narrig was toen ik hoorde dat wij in 2002 achter het net visten, terwijl ik

wist dat er in 2003 iets goeds is neergezet.

We kunnen echter niet `lammen'zonder de steun van de v
gezagsdragers in deze regio. Ik wend me nu rechtstreeks tot de burgemeesters in dit gehoor als ik hen oproep en uitnodig om nóg meer samen met ons, handhavers van de openbare orde, heldere - en niet steeds ándere of telkens niéuwe ­ prioriteiten te stellen en vast te houden aan de gemaakte afspraken en keuzes. U beschikt over voldoende kanalen en instrumenten om de locale politiek en burgerij te informeren over de ingeslagen koers: dus waar de politie in uw gemeente voor staat het komend jaar. Het zou trouwens ook helpen als u de politie bij gelegenheid eens wat vaker een complimentje uitdeelt als deze het goed heeft gedaan!
Ons korps is er in 2004 veel aan gelegen om de contacten met het publiek te verbeteren. Vlak voor het Kerstreces hebben we met ons management belangrijke knopen doorgehakt over de invoering van wijkteams in de wijken en buurten van de gemeenten in onze regio. Deze werkvorm brengt de politie dichter bij de burger, stelt ons in staat sneller te reageren en méér zaken aan te pakken en zal een krachtige impuls geven aan het belangrijke principe van `ennen en gekend'
---
worden.
Het ligt in onze bedoeling om de eerste wijkteams nog voor de zomer van dit jaar op de straat te hebben. Morgen praten we er al met de ondernemingsraad over.
Nieuwjaarstoespraak W.Velings 4

Verder gaan we actief monitoren wat er onder de bevolking leeft als het

over de politie gaat. Daartoe willen we in 2004 van start gaan met zgn. community panels: breed samengestelde groepen burgers en ondernemers die op gezette tijden met ons van gedachten wisselen over de bestrijding van overlast en misdaad en de resultaten die daarbij worden behaald. De voorbereidingen zijn in volle gang. Binnenkort zullen we met de burgemeesters in contact treden om dit voornemen te bespreken en te bezien of de effectiviteit van deze aanpak nog verder kan worden vergroot door ook op dit terrein méér dan voorheen sámen op te trekken.
2004 wordt ook het tweede jaar van de zgn. Prestatiecontracten tussen de regiokorpsen en de verantwoordelijke politieministers. Er is veel te doen geweest over deze `arde'afspraken, die op termijn moeten leiden h
tot een daling van de criminaliteit met 25 procent. Als ik op dit punt naar onze prestaties in 2003 kijk, heb ik er het volste vertrouwen in dat Limburg Zuid er ook dit jaar in zal slagen om de nieuwe afspraken na te komen.
Is het in 2003 dan zoveel veiliger geworden in Zuid-Limburg ? Objectief gezien durf ik te stellen dat dit inderdaad het geval is. Een paar cijfers ter illustratie:

· Het totale aantal aangiftes daalde vorig jaar licht naar ongeveer 56.000. Het ophelderingspercentage steeg met ruim 1% naar 12,25%.

· Het aantal misdrijven liep met ongeveer 5000 terug naar 72.000. Een Nieuwjaarstoespraak W.Velings 5

vermindering van 7% t.o.v. 2002. Het ophelderingspercentage in de

misdrijvensfeer steeg van 17,3 naar 18,65 %.

· In 2003 werden 24.656 verdachten gehoord; bijna 3000 méér dan in 2002. Hiervan werden er 10.368 -1500 meer dan vorig jaar - aangehouden.

· Ook het aantal verdachten dat bij het OM werd aangebracht steeg, en wel met 3 % tot een totaal van circa 9.300.

· Verreweg de meeste TGO' konden met een positief resultaat worden s
afgesloten. In een enkel geval meldde de dader zich spontaan, maar het overgrote deel vroeg massieve inzet en intensief recherchewerk. Een paar zaken lopen nog en het ziet er niet ongunstig uit.
· Ook is Zuid-Limburg weer wat veiliger geworden als we afgaan op de daling van het aantal delicten in de vermogenssfeer. Vooral woninginbraken en diefstallen van motorvoertuigen vertoonden een afname ­ en nog steeds trouwens.

· In 2003 daalde het aantal verkeersongevallen met ongeveer 15 %. Ook liep het aantal ongevallen met letsel terug met 15 %. Helaas vielen er toch nog 26 doden te betreuren in het verkeer; al waren dat er 3 minder dan vorig jaar.

· Ruim 475.000 mensen werden vorig jaar op de bon geslingerd. Een stijging ten opzichte van 2003, toen 314.000 bekeuringen moesten worden uitgedeeld. Een aanzienlijk deel van deze spectaculaire stijging heeft trouwens betrekking op bekeuringen vanwege kleine ergernissen in wijken en buurten.
We gedogen dus duidelijk minder; een goede ontwikkeling wat mij betreft - als het maar duidelijk en rechtvaardig gebeurt! Al met al liggen we dus goed op koers voor wat betreft de resultaten die Nieuwjaarstoespraak W.Velings 6

we krachtens het Convenant in 2006 moeten kunnen overleggen. Toch

maak ik me ook zorgen. Over de aanhoudende stijging van de zware geweldsdelicten bijvoorbeeld. In deze categorie misdrijven steeg het aantal aangiften in 2003 naar ruim 4.200. Dat is maar liefst 10% meer dan in 2002. Toch bleef het aantal geweldsmisdrijven op zichzelf stabiel, zodat de stijging in de aangiftesfeer voor een belangrijk deel verklaard moet worden uit een toename van de aangiftebereidheid. Zorgen zijn er ook over de veelplegers in deze regio. Als er geen nijpend tekort aan cellen zou bestaan in dit land, zouden méér veelplegers hun verdiende straf achter tralies kunnen uitzitten. Nu pleegt menigeen alweer een volgend delict, terwijl een eerder opgelegde straf nog niet eens ten uitvoer is gebracht ! Als ze vastzitten kunnen ze immers geen strafbare feiten meer plegen en voelen de inwoners van Zuid-Limburg zich weer een stukje veiliger, zullen we maar zeggen. Dat we strenger zijn gaan handhaven hebben we trouwens ook laten zien tijdens de schermutselingen met MVV-supporters en de acties op Vinkenslag. We hebben daarvoor zelfs landelijk veel bijval en respect gekregen! Goed dus voor de veiligheid in Limburg. Maar jammer dat het veiligheidsgevóel nadelig wordt beïnvloed door de vele kapitale delicten in onze contreien. Ik ben bepaald niet trots op een tweede plaats na Amsterdam. Dat ben ik wel op de inzet van onze mensen in 2003. Ik weet zeker dat 2004 nóg beter zal worden in dit opzicht. Maar er is nog meer goed nieuws. Hoewel sommige media ons korps al op voorhand failliet meenden te moeten verklaren vanwege de hoge Nieuwjaarstoespraak W.Velings 7

kosten van de Vinkenslag-operaties en de OVSE, heeft de Minister ons

vlak voor de Kerst verblijd met een tegenmoetkoming van 700.000 Euro in de kosten van deze acties. Daarmee zijn we aardig uit de kosten.

En als de voortekenen niet bedriegen, komt er in 2004 ook meer licht in de discussie over onze korpssterkte. Onder aanvoering van onze energieke korpsbeheerder hebben we als Driehoek in het voorbije jaar regelmatig behoorlijk druk gemaakt over dit onderwerp. Het zou voor de burgers in een door veel misdaad geplaagde regio als de onze immers wel héél wrang zijn als die regio voor straf minder agenten zou krijgen. Die kant leek het vorig jaar wél uit te gaan, maar vlak voor de Kerst liet de Minister van BZK ons zwart-op-wit weten dat ons korps met ingang van 2006 op 1710 fte mag gaan zitten. Dat zijn er 120 méér dan we eigenlijk in 2010 op de payroll mogen hebben. Zo ver meent het ministerie namelijk vooruit te kunnen kijken. Als we echter naar onze actuele werkdruk kijken, komen we daar niet mee toe. Dat betekent dat we dit jaar nog eens krachtig aan het Haagse boompje gaan schudden ! Dames en heren, ik had me voorgenomen om het kort te houden. Ik verlaat dit spreekgestoelte echter niet zonder mijn welgemeende dank uit
te spreken voor de steun, de kritiek en de creatieve ideeën die Walter en ik het afgelopen jaar hebben mogen ontvangen van de vele relaties en collega' om ons heen.
s
Zonder deze mensen en hun waardevolle tips en suggesties waren we nooit zover gekomen. Deze dank geldt niet alleen onze partners van Nieuwjaarstoespraak W.Velings 8

gemeenten en justitie, ons eigen management en het Ministerie van

Binnenlandse Zaken, maar vooral onze frontlijn-medewerkers en in het bijzonder allen die achter de schermen hun best deden om ons korps goed te laten presteren. Probeer dat zo te houden ! Rest mij om u en de uwen een voorspoedig, gezond en bovenal veilig 2004 toe te wensen. Tot het volgend jaar !

Nieuwjaarstoespraak W.Velings 9


---- --