Openbare Bibliotheek Oss

23 december 2003

Tentoonstelling Rigom in de bibliotheek Oss: Hoezo oud? Voer je eigen regie!

Van dinsdag 6 tot en met zaterdag 31 januari a.s. is er in de Bibliotheek Oss een tentoonstelling te zien over de activiteiten van RIGOM te Oss. RIGOM (Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland) heeft als doelstelling te bevorderen dat ouderen in de regio Maasland (gemeenten Bernheze, Grave, Landerd, Lith, Maasdonk en Oss) zo lang, zo goed en zo zelfstandig mogelijk thuis kunnen blijven wonen. RIGOM zorgt, samen met andere organisaties, voor een pakket van diensten en voorzieningen dat past bij de omstandigheden van ouderen. De tentoonstelling is gratis te bekijken tijdens openingsuren van de Bibliotheek Oss.

Werkzaamheden van RIGOM
Behalve het ontwikkelen van beleidsmatige activiteiten, is RIGOM voor ouderen en mantelzorgers een aanspreekpunt voor informatie en advies op het gebied van zorg, wonen, welzijn en financiën. Zij biedt cursussen en activiteiten aan gericht op ontmoeting, zelfredzaamheid, preventie, educatie, deskundigheidsbevordering en lotgenotencontact.
Verder biedt RIGOM persoonlijke hulp en praktische diensten gericht op zelfstandigheid en zelfredzaamheid zoals de maaltijdservice, bezoekersdienst, klussenhulp thuis, personenalarmering, oppasdienst Armslag en diverse hand- en spandiensten.
Informatie en advies worden zoveel mogelijk persoonlijk en op maat verstrekt door de ouderenadviseur en toegelicht tijdens informatiebijeenkomsten. Verder geeft RIGOM schriftelijke informatie in de uitgaven Cursuswijzer voor senioren, Oud en wijzer en Ouder worden in

Cursussen en activiteiten
Op veel plaatsen in de regio worden cursussen Meer Bewegen Voor Ouderen gegeven, bijvoorbeeld gym-u-fit, (volks)dans, yoga, zelfverdediging en zwemmen. Op het gebied van ontspanning en ontmoeting: bloemschikken, bridge, muziek, toneel en zang. Ook nemen veel ouderen deel aan cursussen computergebruik, leeskring en ouder worden voor allochtonen. In het kader van de zelfredzaamheid worden o.a. cursussen koken, geheugentraining, rijvaardigheidsadvies en kleine klussen in en om het huis georganiseerd. Tevens zijn er lotgenotencontactgroepen voor ouderen en cursussen deskundigheidsbevordering voor vrijwilligers en beroepskrachten in het ouderenwerk.

RIGOM
Het werkgebied bestaat uit ruim 35.000 55-plussers. In nauwe samenwerking met de ouderen en hun organisaties en met aanbieders op het gebied van zorg en wonen wordt door RIGOM een pakket van diensten, activiteiten en voorzieningen samengesteld. Bij RIGOM werken ongeveer 1.100 vrijwilligers. Beroepskrachten zorgen ervoor dat de vrijwilligers hun werk zo kunnen doen dat het aansluit bij de wensen en behoeften van ouderen. Verder zijn er nog vijftig professionele uurdocenten die cursussen en activiteiten verzorgen. Ruim 14.000 mensen maken jaarlijks gebruik van de diensten van RIGOM.

De tentoonstelling over de activiteiten en mogelijkheden van RIGOM is de hele maand januari te bekijken op de begane grond in de Bibliotheek Oss.