Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Voor de wereldwijde markt

Apple introduceert de Xserve G5

Twee 2,0-GHz PowerPC G5-processors in een 1U-behuizing met een verwerkingssnelheid van 30 gigaflop

Bunnik, 6 januari 2004 Apple introduceert vandaag de Xserve G5, de krachtigste Xserve tot nu toe. De Xserve G5 biedt een verwerkingssnelheid van meer dan 30 gigaflop per systeem en is ongeveer 60 procent sneller dan de Xserve met een PowerPC G4-processor. In de Xserve G5 wordt dezelfde revolutionaire 64-bits PowerPC G5-processor gebruikt als in het Power Mac G5-cluster van de Amerikaanse Virginia Tech-universiteit, de op twee na snelste supercomputer ter wereld. Dankzij de unieke prestaties en beheermogelijkheden en de 1U-behuizing voor rekmontage is de Xserve G5 bij uitstek geschikt voor moderne, op UNIX gebaseerde toepassingen.

De Xserve G5 is voorzien van een nieuwe systeemcontroller met tot 8 GB PC3200 ECC-geheugen (Error Correcting Code), drie hot-pluggable Serial ATA-schijfeenheden met een opslagcapaciteit tot 750 GB, optionele interne hardwarematige RAID, twee PCI-X-sleuven voor 133-MHz PCI-X-kaarten met een doorvoersnelheid van meer dan 1 GBps, en twee ingebouwde Gigabit Ethernet-interfaces voor supersnelle netwerkvoorzieningen.

'De Xserve G5 biedt precies wat onze klanten hebben gevraagd', aldus Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Product Marketing van Apple. 'De Xserve heeft twee krachtige G5-processors met tot 8 GB ECC-geheugen en is toch betaalbaar. Bovendien is de Xserve G5 gemakkelijk te beheren en te clusteren. Met een prijs vanaf ¤ 2.999 is de Xserve G5 het 1U-reksysteem met de beste prijs-prestatieverhouding van dit moment.'

De Xserve G5 is verkrijgbaar met één of twee PowerPC G5-processors van 2,0 GHz en is gebaseerd op een volledig nieuwe uitvoeringskern met een ongekende parallelle rekenkracht voor maar liefst 215 'in-flight'-instructies, volledige symmetrische multiprocessing, twee 'double-precision' drijvende-kommaeenheden en een geoptimaliseerde Velocity Engine. De Xserve G5 is bovendien voorzien van de snelste 'front-side'-processorbus op de markt met een snelheid tot 1,0 GHz en een doorvoercapaciteit van 8 GBps per processor.

Voortbouwend op de technische kennis die is opgedaan tijdens de ontwikkeling van de Power Mac G5, is Apple erin geslaagd om twee razendsnelle PowerPC G5-processors in een superdunne 1U-behuizing te monteren. De processors zijn voorzien van een innovatieve koperen warmteafvoer, terwijl het complete systeem wordt gekoeld via de luchtcirculatie van acht krachtige ventilatoren. De ventilatoren worden afzonderlijk aangestuurd door een speciale besturingsprocessor zodat bij uitval van een ventilator de capaciteit van de overige ventilatoren automatisch wordt opgevoerd. De 1U-behuizing is uitgerust met 30 sensoren, waaronder 8 speciale sensoren voor temperatuurregeling, die alle kritieke systeemfuncties van de server voortdurend bewaken.

De Xserve G5 is de ideale serveroplossing voor bestands- en afdrukvoorzieningen, werkgroepbeheer, videostreaming, databasetoepassingen, de uitvoering van processorintensieve taken en web- en mailvoorzieningen. Er is ook een clusternodeconfiguratie verkrijgbaar die speciaal is ontworpen voor de uitvoering van processorintensieve taken via clustering. Deze configuratie biedt de rekenkracht van twee G5-processors zonder dat hoeft te worden betaald voor extra onderdelen, zoals een cd-romeenheid.

De Xserve G5 biedt nieuwe mogelijkheden om de configuratie en het beheer op afstand nog eenvoudiger te maken. Server Monitor, het programma van Apple voor hardwarebewaking op afstand, maakt het mogelijk om de status van alle belangrijke subsystemen in één oogopslag te controleren (rood/geel/groen), maar geeft ook gedetailleerde informatie over de serverstatus weer. De Xserve G5 wordt geleverd met een nieuwe versie van Server Monitor. Deze versie geeft de informatie van meer dan 30 sensoren weer, waaronder het voltage van de voeding, de temperatuur, de ventilatorsnelheid en de Ethernet- en schijfprestaties.

De Xserve G5 wordt geleverd met een vooraf geïnstalleerde versie van Mac OS X Server versie 10.3 'Panther' met een licentie voor een onbeperkt aantal clients. Panther Server bevat zowel toonaangevende, op standaarden gebaseerde open-sourcesoftware als gebruiksvriendelijke beheertools, waarmee klanten heel eenvoudig populaire open-sourceoplossingen voor Mac-, Windows- en Linux-clients kunnen implementeren.

Apple biedt bovendien uitstekende service- en ondersteuningsprogramma's voor de Xserve, zoals ondersteuning op locatie binnen 4 uur, 24 uur per dag en zeven dagen in de week technische ondersteuning, AppleCare-kits met serviceonderdelen en het AppleCare Professional SupportLine and Tools-programma.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe Xserve G5 is vanaf februari verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore of www.apple.com/belgiumflstore) en bij erkende Apple resellers. Xserve is leverbaar in drie standaardconfiguraties. Daarnaast kunnen klanten een volledig op hun wensen toegesneden maatwerkversie bestellen. Specificaties van de drie Xserve G5-standaardconfiguraties:
* één PowerPC G5-processor van 2,0 GHz met 512 MB PC3200 ECC-RAM, één Apple schijfeenheid van 80 GB (uitbreidbaar tot 750 GB), twee ingebouwde Gigabit Ethernet-interfaces, FireWire 800 en USB 2.0, licentie voor Mac OS X Server met een onbeperkt aantal clients. Adviesprijs: ¤ 2.999.

* twee PowerPC G5-processors van 2,0 GHz met 1 GB PC3200 ECC-RAM, één Apple schijfeenheid van 80 GB (uitbreidbaar tot 750 GB), twee ingebouwde Gigabit Ethernet-interfaces, FireWire 800 en USB 2.0, licentie voor Mac OS X Server met een onbeperkt aantal clients. Adviesprijs: ¤ 3.999.
* twee voor clustering geoptimaliseerde PowerPC G5-processors van 2,0 GHz met 512 MB PC3200 ECC-RAM, één Apple schijfeenheid van 80 GB, twee ingebouwde Gigabit Ethernet-interfaces, FireWire 800 en USB 2.0, licentie voor Mac OS X Server met 10 clients. Adviesprijs: ¤ 2.999 per clusternode.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve software, hardware en internetproducten.

(c) 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, Xserve, AppleCare, Apple Store en FireWire zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.