Gemeente Alkmaar

Proef met cameratoezicht van start

Alkmaar, 19 december 2003

Op 6 januari gaat de proef met het cameratoezicht in de omgeving van het Canadaplein en de Paardenmarkt officieel van start. Begin december zijn de 24 camera's opgehangen. Op dit moment wordt de apparatuur getest en afgesteld. De stadstoezichthouders die de apparatuur gaan bedienen worden nu opgeleid.

Met name drugsoverlast en vernielingen op het Canadaplein en omgeving zijn een probleem. Dit gebied wordt ook veel 's avonds bezocht, dit komt door voorzieningen als De Vest en bijvoorbeeld de parkeergarage. Om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van omwonenden en bezoekers te vergroten is gekozen voor een proef van twee jaar met cameratoezicht. Van de camera's op zich moet een preventieve werking uitgaan. Daarbij moeten de camera's bijdragen aan het terugdringen van de criminaliteit. Zo nodig kunnen de camerabeelden gebruikt worden voor signalering en opsporing van personen.

Doel
De doelstellingen van de proef zijn al volgt:
* Het bevorderen van het veiligheidsgevoel van mensen die er wonen, werken of uitgang;
* Het verminderen van schade door onveiligheid; * Het bevorderen van de opsporing en vervolging van strafbare feiten;
* Het voorkomen van vandalisme;
* Het voorkomen van veelvoorkomende criminaliteit in het gebied

De proef met het cameratoezicht wordt na twee jaar geëvalueerd. In het omnibusonderzoek 2002 is door een nulmeting een beeld verkregen van het gevoel van veiligheid van de mensen die er wonen, werken en die het gebied bezoeken. Daarnaast wordt nagegaan of er in de politiecijfers verandering optreedt.

24 uur per dag cameratoezicht
Speciaal opgeleide stadstoezichthouders zullen de beelden bekijken in de meldkamer van de Karperton garage. Bij calamiteiten kunnen zij de politie alarmeren. Zij bepalen aan de hand van de ernst van de situatie wat hun inzet is. In de praktijk moet blijken op welke tijden de beelden live bekeken worden. De beelden worden vijf dagen bewaard. In geval van calamiteiten kunnen de beelden dus teruggezien worden. Als hiertoe aanleiding is, kunnen de beelden ook aan de politie en/of officier van justitie worden getoond. Richtlijnen hiervoor zijn vastgelegd in een protocol. De stadstoezichthouders worden speciaal getraind op het bekijken van de beelden. Iemand die over zijn fietstassen staat heen gebogen moet niet aangezien worden voor een fietsendief.

Privacy
Het project is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens en voldoet aan alle eisen die door de Wet bescherming Persoonsgegevens worden gesteld. Passanten zijn op de beelden te herkennen. Zij worden echter niet close-up in beeld gebracht. In uitzonderlijke gevallen kunnen de camera's wel inzoomen en draaien. Het wordt dan nog makkelijker om iemand te identificeren. Ook mag niet zomaar iedereen de beelden bekijken. Alleen speciaal opgeleide stadstoezichthouders hebben toegang tot de beelden.

19 december 2003