Gemeente Harenkarspel


23-12-2003
Gemeente Harenkarspel Nieuws

AGENDA

GEMEENTERAADSVERGADERING

Dinsdag 6 januari 2004, aanvang 19.30 uur.

COMMISSIEVERGADERINGEN

12 januari 2004
Commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken, aanvang 19.30 uur

13 januari 2004
Commissie Maatschappelijke Zaken, aanvang 19.30 uur.

14 januari 2004
Commissie Ruimtelijke Zaken, aanvang 19.30 uur.

FRACTIEVERGADERINGEN

2 januari 2004: AB'89
commissiekamer gemeentehuis, aanvang 19.30 uur. 5 januari 2004: PvdA
commissiekamer gemeentehuis, aanvang 20.00 uur. 5 januari 2004: CDA
commissiekamer gemeentehuis, aanvang 19.30 uur.

WELSTANDSCOMMISSIE

De vergadering van de Welstandscommissie van 24 december 2003 vervalt. De eerstvolgende vergadering van de Welstandscommissie vindt plaats op 7 januari 2004.
Let op!
De Welstandscommissie vergadert op de eerste en derde woensdag van de maand in het gemeentehuis van Schagen, Laan 19 in Schagen. U moet de aanvraag uiterlijk donderdag voorafgaand aan de vergadering inleveren. Hiervoor hoeft u niet naar Schagen. Daarvoor kunt u terecht bij de gemeente Harenkarspel, afdeling Vergunningen en Handhaving.

GEMEENTEHUIS OP 24 DECEMBER UUR EERDER GESLOTEN

Op woensdag 24 december is het gemeentehuis geopend van 09.00 tot 11.00 uur.

GEMEENTELIJKE DIENSTEN GESLOTEN MET UITZONDERING VAN BEPERKTE OPENSTELLING CLUSTER BEVOLKING /SPREEKUUR WETHOUDERS/SECRETARIS VERVALT IN DE KERSTVAKANTIE

Alle gemeentelijke diensten zijn gesloten van donderdag 25 december 2003 tot en met vrijdag 2 januari 2004.
Een uitzondering hierop is de cluster Bevolking c.a. De cluster Bevolking c.a. is in deze periode beperkt geopend, namelijk op maandag 29 december en woensdag 31 december a.s. tussen 09.30 en 10.30 uur. De openingstijden gelden uitsluitend voor de aangifte van een geboorte of een overlijden. In deze periode komt ook het spreekuur van de wethouders en de gemeentesecretaris op maandagavond en de maandagavondopenstelling van de cluster Bevolking c.a. te vervallen. Bij calamiteiten kunt u via het centrale telefoonnummer van het gemeentehuis (0226) 396600 horen wie er op dat moment bereikbaar is.

GEMEENTE BRENGT EXTRA KOSTEN IN REKENING VOOR ACHTERAF AANVRAGEN BOUWVERGUNNING

In hoofdstuk 5 van de Tarieventabel legesverordening Harenkarspel 2004 is een nieuw tarief opgenomen voor het achteraf aanvragen van een bouwvergunning. U heeft daar in het Gemeente Harenkarspel Nieuws van 3 december 2003 al iets over kunnen lezen.
Normaal gesproken vraagt u eerst een bouwvergunning aan, voordat u gaat bouwen. De gemeente moet dan beoordelen of het bouwwerk aan de daarvoor geldende eisen voldoet. Daarna ontvangt u, afhankelijk van de resultaten, dan de bouwvergunning. U betaalt bouwleges voor het in behandeling nemen van een aanvraag bouwvergunning. Voordat u gaat bouwen moet u in het bezit te zijn van de vereiste bouwvergunning. Helaas gebeurt het regelmatig dat iemand al met het bouwwerk begint of het realiseert zonder bouwvergunning. Dit is op grond van de Woningwet een overtreding waartegen de gemeente moet optreden. De gemeente heeft hiervoor wettelijke instrumenten. Als de gemeente illegale bouw constateert kan ze onderzoeken of ze de overtreding (het illegale bouwwerk) alsnog kan legaliseren. Bijvoorbeeld door achteraf een bouwvergunning af te geven. Als dat mogelijk is, moet de aanvrager voor het betreffende bouwwerk alsnog een aanvraag om bouwvergunning indienen. Dit brengt voor de gemeente extra werk met zich mee. Hetgeen extra tijd en capaciteit vergt van de ambtenaren. Daarom wil de gemeente hiervoor extra kosten in rekening gaan brengen. Bovendien hopen we hiermee dit soort overtredingen terug te dringen.
Het gaat dus alleen om een vergunningplichtig bouwwerk dat is gerealiseerd, of waarvan de bouw al is begonnen, vóórdat u een vergunningaanvraag heeft ingediend.
De kosten hiervoor worden met ingang van 2004 verhoogd met 200%.

Deze regeling gaat in op 1 januari 2004. Let op: niet het jaar van bouwen is hierbij van belang. De datum waarop de gemeente de illegaliteit constateert is doorslaggevend. Het kan dus voorkomen dat een illegaal bouwwerk (zonder bouwvergunning) in 2003 of wellicht eerder is gerealiseerd. Vervolgens constateert de gemeente in 2004 dat dit het geval is. De gemeente kan het bouwwerk alleen legaliseren als u alsnog een bouwvergunning aanvraagt. Het bouwwerk moet natuurlijk wel voldoen aan de daarvoor geldende eisen. In een dergelijke situatie confronteren wij u met de nieuwe regel.
We hopen dat u het niet zo ver laat komen.

GLADHEIDBESTRIJDING

De gemeente moet er voor zorgen dat de wegen in een goede en veilige staat verkeren. Hiertoe behoort ook het bestrijden van gladheid op de wegen. Als u constateert dat het glad is dan kunt u dit melden bij de politie (0900)8844. De politie waarschuwt de
gladheidbestrijdingsdienst van de gemeente.
Opmerkingen en klachten over gladheid overdag kunt u melden bij de gemeente (0226) 396600
Wie strooit er?
De gemeente Harenkarspel werkt met een strooiplan die is verdeeld over drie strooiploegen. Hiervoor staan tien medewerkers ingeroosterd. Zij zijn gedurende de wintermaanden buiten hun normale werkuren oproepbaar voor gladheidbestrijding.
Wanneer wordt er gestrooid?
In de periode van 1 november tot 1april is het materieel en personeel stand-by om uit te rukken bij gladheid.
Wanneer de ambtenaar van de gemeente die dienst heeft (pikethouder) constateert dat het glad is geeft hij opdracht om de wegen te strooien. Wanneer de politie tijdens surveillance (dreigende) gladheid constateert, neemt de politie contact op met de pikethouder van de gemeente. Die is dag en nacht bereikbaar is. Binnen 45 minuten gaan we strooien.
Op welke wegen wordt gestrooid?
Volgens het strooiplan is de gemeente ingedeeld in drie strooiroutes. Deze beginnen gelijktijdig. De tijdsduur van een strooiroute is ongeveer anderhalf uur. Dit is afhankelijk van de weersomstandig-heden. Als uitgangspunt geldt dat in ieder geval de volgende wegen c.q. wegvakken worden gestrooid: de busroutes;
hoofdontsluitingswegen;
wijk- en/of buurtontsluitingswegen
doorgaande fietsroutes welke voorzien zijn van het blauwe verkeersbord G11 of G12a.
Bij aanhoudende gladheid worden de overige wegen en fietsroutes gestrooid.
Waar wordt niet gestrooid?
Benadrukt wordt dat het plan "slechts" betrekking heeft op wegen en fietspaden in beheer bij de gemeente Harenkarspel. Trottoirs of toegangspaden algemeen zijn niet in het plan opgenomen. Provinciale wegen en wegen in beheer van het Hoogheemraadschap zijn buiten dit plan gelaten. De provincie en het Hoogheemraadschap zorgen zelf op deze wegen voor het bestrijden van gladheid en/of sneeuw. De gemeente stelt geen strooizout ter beschikking van inwoners. Dit is verkrijgbaar bij verschillende bedrijven in de omgeving. Milieu
Bij de gladheidbestrijding houdt de gemeente zoveel mogelijk rekening met het milieu zonder dat de verkeersveiligheid in gevaar komt. Verantwoordelijkheid
Trottoirs of toegangspaden algemeen zijn niet in het plan opgenomen en worden niet gestrooid.
Het sneeuw en ijsvrij houden hiervan is de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de inwoners zelf.
Het spreekt voor zich dat elke weggebruiker bij gladheid zelf ook verantwoordelijkheid draagt en uiteraard (extra) voorzichtig moet zijn. Rijdt u bij gladheid altijd en overal rustig. Ook een gestrooide weg kan nog problemen op leveren. Het is bovendien zo dat het strooien vertraagd kan worden of zelfs helemaal niet door kan gaan. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. De gemeente Harenkarspel probeert er alles aan te doen om de wegen zo veilig mogelijk te houden. Al is er in een straat tijdens gladheid gestrooid, dan nog is de veiligheid niet gegarandeerd.

VRIJKOMENDE AGRARISCHE BEBOUWING: GEMEENTELIJK BELEID

Wij hebben geconstateerd dat de provincie Noord-Holland een brochure heeft uitgebracht met als titel: "Nieuwe kansen voor vrijkomende agrarische bebouwing in Noord-Holland voor boeren, burgers en buitenlui".
Hierdoor kan bij u de indruk ontstaan dat er ruimere mogelijkheden voor functieverandering in het buitengebied van de gemeente Harenkarspel zijn bij beëindiging van het agrarisch bedrijf. Dit kan tot misverstanden leiden. Daarom hebben wij de behoefte u te informeren over de stand van zaken met betrekking tot het gemeentelijk beleid.
Ondanks de brochure van de provincie Noord-Holland is en blijft het bestemmingsplan "Buitengebied Harenkarspel" maatgevend. Dit bestemmingsplan heeft als uitgangspunt om in de eerste plaats voldoende ontwikkelingsmogelijkheden voor de agrarische sector te bieden. In dit plan is een wijzigingsbevoegdheid voor functieverandering bij beëindiging van het agrarisch bedrijf opgenomen. Dit beperkt zich tot functies als wonen en aan agrarisch, water- en dagrecreatie gerelateerde bedrijven.

Wij kunnen u wel informeren dat wij op dit moment een herziening van het beleid voor vrijkomende agrarische bebouwing voorbereiden. Dit in samenwerking met de gezamenlijke gemeenten in het Gewest Kop van Noord-Holland. Ook wij constateren dat het platteland verandert en dat er agrarische bebouwing zal vrijkomen. Aan de andere kant doet zich de behoefte voor van schaalvergroting bij de overblijvende bedrijven. Dit was voor de gezamenlijke gemeenten in het Gewest Kop van Noord-Holland reden gebiedsgericht het beleid te wijzigen.
De besluitvorming over de aanpassing van beleid zal op regionaal niveau nog dit jaar plaatsvinden. Het is de bedoeling dat beleid in te brengen bij de provincie als gemotiveerde reactie op het ontwerp van de herziening van het streekplan Noord-Holland Noord. Dit ontwerpstreekplan zal de provincie begin 2004 ter visie leggen.

In het voorjaar van 2004 volgt dan de inspraakprocedure. Daarna stellen de gemeenteraden van de samenwerkende gemeenten het voorgestelde gewijzigde beleid voor vrijkomende agrarische bebouwing vast. Wij zullen u hierover nog informeren.
Het beleid dat de gemeenteraad heeft vastgesteld zal vervolgens het toetsingskader zijn. Hieraan toetsen wij dan een gewenste functieverandering bij beëindiging van het agrarisch bedrijf. Uiteraard voor die functies die afwijken van het geldende bestemmingsplan "Buitengebied Harenkarspel". Dit zal naar verwachting niet eerder zijn dan halverwege 2004.

WETTELIJKE PUBLICATIES

Wijziging diverse belastingtarieven ingaande 2004

In de vorige editie van het Gemeente Harenkarspel Nieuws hebben wij al aangekondigd dat de raad een aantal verordeningen zou vaststellen in zijn vergadering van 2 december 2003. Het gaat om de verordeningen afvalstoffenheffing, rioolrecht en onroerende-zaakbelastingen 2004 en de daarbij behorende tarieven voor het jaar 2004.

In zijn vergadering van 2 december 2003 heeft de raad deze belastingverordeningen inderdaad vastgesteld. Het gaat hierbij officieel om de volgende verordeningen:
Verordening afvalstoffenheffing Harenkarspel 2004. Verordening rioolrecht Harenkarspel 2004.
Verordening onroerende-zaakbelastingen Harenkarspel 2004. Deze verordeningen gelden dus met ingang van het jaar 2004. In verband met de tarieven van deze belastingen delen wij u nog het volgende mee.

Afvalstoffenheffing
De tarieven 2004 voor deze heffing zijn met 18% gestegen ten opzichte van 2003. Hiermee wordt een kostendekking van 100% bereikt. De tarieven 2004 luiden als volgt:
tarief meerpersoonshuishouden 264,24 per jaar;
tarief éénpersoonshuishouden 187,08 per jaar.

Rioolrecht
De tarieven 2004 voor dit recht zijn met 5% gestegen ten opzichte van 2003.
Het basistarief 2004 voor percelen met een afvalwaterlozing tot maximaal 500m3 bedraagt hierdoor 85,44 per jaar.

Onroerende-zaakbelastingen (OZB)
De tarieven 2004 voor deze belastingen zijn met 10% gestegen ten opzichte van 2003.
De tarieven OZB 2004 luiden hierdoor als volgt: tarief gebruiker woning


1,53

per 2.268,00 van de waarde;
tarief gebruiker niet-woning


2,13

per 2.268,00 van de waarde;
tarief eigenaar woning


1,90

per 2.268,00 van de waarde;
tarief eigenaar niet-woning


2,66

per 2.268,00 van de waarde.

Deze besluiten treden in werking met ingang van 1 januari 2004 en liggen voor iedereen kosteloos ter inzage. Iedereen kan op verzoek tegen betaling van de kosten afschriften van deze besluiten krijgen.

Mededeling ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.43 van de Algemene wet bestuursrecht

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij, naar aanleiding van een daartoe ontvangen aanvraag, hebben besloten een vergunning als bedoeld in de Bomenverordening Harenkarspel 1998 (kapvergunning) te verlenen.

Het betreft een vergunning die is aangevraagd voor: 2003-71 Slootgaardweg Waarland aantal: 1 es
2003-72 Raadhuisstraat 9 Dirkshorn aantal: 1 es 2003-73Valkkogerweg 37 Valkkoog aantal: 3 iepen 2003-74 Sportparklaan 2 Sint Maarten aantal: 6 es/iep 2003-75 Midgard Tuitjenhorn aantal: 5 wilg/els/es 2003-76Terpweg 1 Sint Maarten aantal: 4 els/kastanje 2003-77 Oudewal 19 a Warmenhuizen aantal: 2 lijsterbes 2003-78 Ruimtevaartstraat 12 Dirkshorn aantal: 2 kastanje.

Ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Harenkarspel, Postbus 10, 1749 ZG Warmenhuizen.
De termijn waarbinnen een bezwaarschrift moet worden ingediend, bedraagt zes weken, te beginnen op de dag na deze publicatie. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en ten minste de volgende gegevens bevatten:
de naam en adres van de indiener;
b. de dagtekening;
c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht;
d. de gronden van het bezwaar.

Bouwplannen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat op grond van het bepaalde in artikel 41 van de Woningwet, de volgende bouwaanvragen zijn ontvangen. Opgemerkt wordt dat in dit stadium nog niet bekend is of aan de verzoeken meegewerkt kan worden. Eventuele bouwvergunningen alsmede voornemens om vrijstelling te verlenen zullen te zijner tijd worden gepubliceerd.

Dossiernr. Bouwadres Bouwplan omschrijving
BWT/2003/387 Kalverdijk 95, 1747 GK Tuitjenhorn het vergroten van een woning ter
vervanging van de bestaande werkplaats
BWT/2003/388 Stroet 27, 1744 GJ Sint Maarten het plaatsen van een berging
BWT/2003/389 C. de Vriesweg 34a, 1746 CM Dirkshorn het bouwen van bedrijfswoning en
een showroom
BWT/2003/391 Diepsmeerweg 46, 1749 AZ Warmenhuizen het veranderen/vernieuwen van een
schuur
BWT/2003/392 Marlequi 8, 1749 JK Warmenhuizen het vergroten van een woning en het
plaatsen van een dakkapel
BWT/2003/393 Weelweg 2a, 1738 BA Waarland het vergroten van een woning d.m.v.
een serre
BWT/2003/394 Rijperweg 10, 1744 HK Sint Maarten het vergroten van een woning
BWT/2003/395 Buttersloot 19, 1747 JH Tuitjenhorn het vergroten van een woning
BWT/2003/397 Oudewal 91, 1749 CC Warmenhuizen het bouwen van een woning met
schuur
BWT/2003/399 Leiakker 34, 1738 AG Waarland het plaatsen van een kap met dakkapel
op de garage
BWT/2003/400 Selschardijk 16, 1744 JA Sint Maarten het tijdelijk plaatsen van een
stacaravan.

Vrijstellingsprocedure

Burgemeester en wethouders van Harenkarspel maken bekend dat zij van plan zijn om met toepassing van artikel 15 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan, teneinde vergunning af te kunnen geven aan de navolgende plannen.
De plannen liggen met ingang van 19 december 2003 gedurende twee weken voor een ieder ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, Oostwal 2 te Tuitjenhorn.
Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn zienswijze omtrent de aanvrage(n) kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders van Harenkarspel, Postbus 10, 1749ZG Warmenhuizen.

Nummer
BWT/2003/352 Groot S.M., Buttersloot 22 1747 JG Tuitjenhorn, het vergroten van een
woning
BWT/2003/385 Berg van den E., Schoffel 33, 1749 KN Warmenhuizen, het vergroten van een
Woning.

Vrijstellingsprocedure

Burgemeester en wethouders van Harenkarspel maken bekend dat zij van plan zijn om met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan, teneinde vergunning af te kunnen geven voor een bepaalde periode aan de navolgende plan(nen).
De plannen liggen met ingang van 19 december 2003 gedurende twee weken voor een ieder ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, Oostwal 2 te Tuitjenhorn.
Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn zienswijze omtrent de aanvrage(n) kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders van Harenkarspel, Postbus 10, 1749 ZG Warmenhuizen.

Nummer
BWT/2003/351 Blom J.M., Selschardijk 18, 1744 JA Sint Maarten het plaatsen van
tijdelijke woonruimte
Ongenummerd mevr. L. Kaal, Kalverdijkerlaantje 33, 1747 GE Tuitjenhorn, het tijdelijk bewonen van de garage.

Vrijstellingsprocedure

Burgemeester en wethouders van Harenkarspel maken bekend dat zij van plan zijn om met toepassing van artikel 19, lid 3, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan, teneinde vergunning af te kunnen geven aan de navolgende plannen.
Het plan ligt met ingang van 19 december 2003 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, Oostwal 2 te Tuitjenhorn.
Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn zienswijze omtrent de aanvrage(n) kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders van Harenkarspel, Postbus 10, 1749 ZG Warmenhuizen.

BWT/2003/386 Hallie H.A., Selschardijk 5b, 1744 JA Sint Maarten, het vergroten en
vernieuwen van een woning en het veranderen/wijzigen van de gevels.

Vrijstellingsprocedure

Burgemeester en wethouders van Harenkarspel maken bekend dat zij van plan zijn om met toepassing van artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan om het onderstaande project te kunnen realiseren, te weten:

de aanleg van een trottoir langs de Veluweweg en Hogebrugweg te Waarland.

De vrijstelling is nodig omdat het geldende bestemmingsplan "Waarland
1:1000" niet voorziet in de aanleg van een trottoir. De bedoeling van het plan is om de verkeersveiligheid op deze wegtrajecten te verbeteren. Op 29 oktober 2003 heeft u reeds kennis kunnen nemen van het plan bij een inloopavond in het dorpshuis van Waarland. Door uw reacties zijn enkele kleine wijzigingen in het plan aangebracht.

De tekening van dit aangepaste plan ligt voor een ieder ter inzage. Met ingang van 19 december 2003, gedurende vier weken, bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, Oostwal 2 te Tuitjenhorn. Binnen deze termijn kan iedereen schriftelijk en ook mondeling zijn zienswijze omtrent dit project kenbaar maken. De mondelinge bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. De schriftelijke reacties kunnen gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders van Harenkarspel, Postbus 10, 1749 ZG Warmenhuizen.