Provincie Flevoland



Bijdrage voor Expertisecentrum Landbouw & Zorg

Themadag Flevogezond

Nieuwe wet gelijke behandeling vraagt aandacht

Cartograaf en vormgever Jan Schilder exposeert in eigen Provinciehuis

In het Provinciehuis in Lelystad is vanaf 6 januari een expositie te zien van Jan Schilder, cartograaf en grafisch vormgever van de provincie Flevoland. Jan Schilder geniet nationale en internationale bekendheid als vormgever en wordt in vakkringen gezien als grondlegger van de zogeheten Flevocartografie. Belangstellenden zijn van harte welkom om het werk van Jan Schilder te komen bekijken. De expositie duurt tot en met 18 februari en is op werkdagen gratis te bezoeken tussen 9.00 en 17.00 uur.

Het is beslist een unicum dat een medewerker van de provincie Flevoland exposeert in het eigen Provinciehuis. Maar voor Jan Schilder bieden de provincie Flevoland en de stichting Passe Partout graag de gelegenheid. Want cartograaf en grafisch vormgever Jan Schilder is beeldbepalend voor Flevoland. Zijn vormgeving voor kaarten geldt in vakkringen als een standaard voor moderne vormgeving en heeft onder de titel Flevocartografie wereldwijd erkenning gekregen. Daarnaast heeft Schilder de huisstijl van de provincie ontworpen, waarmee hij voor een breed publiek een herkenbaar gezicht heeft gegeven aan Flevoland en de provinciale organisatie.

Jan Schilder (53) is geboren en getogen in het Overijsselse Kampen. Hij trad in 1967 in dienst bij de afdeling Landmeetkundig Werk van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) en bij de oprichting van de provincie Flevoland ging hij mee naar de nieuwe provincie. Als cartograaf verdiepte Schilder zich in het ontwerpen van
overzichtelijke en begrijpelijke kaarten, wat in het huidige informatietijdperk een hele kunst is. Zijn grafische oplossingen leidden tot een nieuwe stroming voor topografische vormgeving, de Flevocartografie.

Maar het werk van Jan Schilder blijft niet beperkt tot cartografie. De introductie van de computer heeft hij aangegrepen om volop te experimenteren met de belangrijke elementen van cartografie: vlakverdeling, kleur en patronen. Dat heeft geleid tot tal van uiterst creatieve afbeeldingen, die uniek zijn in hun soort. Op de expositie in het Provinciehuis is zowel zijn topografisch/cartografisch werk als een deel van zijn grafische afbeeldingen te zien.

Als vormgever ontving Jan Schilder in de loop der jaren tal van prijzen. In 2000 nog kreeg hij de NVK Kartografieprijs voor de vormgeving van het Omgevingsplan Flevoland en het ontwerp voor de huisstijl van de provincie Flevoland.

Wie de expositie van Jan Schilder wil bezoeken is de komende weken tijdens kantooruren van harte welkom in het Provinciehuis, Visarenddreef 1 in Lelystad.