Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/04/001wur.html

Persbericht Wageningen Universiteit: nr 001, 5 januari 2004

Van Hall Larenstein verbreedt met toetreding aanbod Wageningen UR

Bundeling HBO- en wetenschappelijk onderwijs in life sciences en natuurlijke omgeving

Per 1 januari 2004 is de hogeschool Van Hall Larenstein toegetreden tot Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Daarmee is Wageningen UR ruim vierduizend studenten en vijfhonderd medewerkers rijker. Met deze toetreding ontstaat, als eerste in Nederland, een zeer grote en veelzijdige combinatie van HBO- en wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het gebied van life sciences en natuurlijke omgeving. Samen dekken de instellingen het hele scala van fundamenteel tot en met praktijkgericht onderzoek en onderwijs en gaan zij een samenhangend stelsel van bachelor- en masteropleidingen met goede doorstroommogelijkheden bieden.

Op 6 januari vindt de ondertekening van het toetredingsconvenant plaats in Wageningen.

Van Hall Larenstein (met vestigingen in Leeuwarden, Groningen Velp en Deventer) blijft onder de naam Van Hall Larenstein als zelfstandige eenheid binnen Wageningen UR opereren.

Wageningen UR telde tot 31 december 2003 6700 medewerkers en 4700 studenten, waaronder ruim 200 promovendi. Met de komst van Van Hall Larenstein (500 medewerkers en 4150 studenten) komt het totaal voor Wageningen UR op 7200 medewerkers en 8550 studenten.

Voordelen

De toetreding van Van Hall Larenstein tot Wageningen UR biedt studenten, medewerkers en klanten meer mogelijkheden. Het studieaanbod wordt breed op het gebied van voeding, biotechnologie, economie, plattelandsvernieuwing, milieu, natuur, planten en dieren. Samenwerking en snelheid van kennisoverdracht worden hiermee vergroot en dat versterkt de innovatiekracht van de sector.

Verder verbeteren de doorstroommogelijkheden van HBO naar Universiteit en omgekeerd., ook voor buitenlandse studenten. Van Hall Larenstein-studenten beschikken voortaan over nog meer studiefaciliteiten zoals laboratoria, bibliotheken, proefvelden en proefbedrijven. Ook op het gebied van huisvesting, stage- en afstudeermogelijkheden, alsook studie- en studentenverenigingen en sportieve activiteiten groeien de mogelijkheden.

Voor medewerkers van Van Hall Larenstein en Wageningen UR verbreden de carrièremogelijkheden, bijvoorbeeld via uitwisselingen. Zij hebben ook toegang tot een uitgebreider pakket aan cursussen en nascholingsactiviteiten, didactische trainingen en uitwisselingen van vakkennis en kunnen meedraaien in wederzijdse projecten in onderwijs en onderzoek. Ook voor potentiële medewerkers wordt Wageningen UR aantrekkelijker. Het bredere pakket aan kennis, voorzieningen en diensten zal daarnaast op potentiële opdrachtgevers een positieve uitstraling hebben.

Bovendien worden door de schaalvergroting investeringen eerder rendabel, zoals huisvesting en ICT.

De eerste stappen richting samenwerking dateren van september 2000. Een half jaar later, op 9 april 2001 vond de ondertekening van een intentieverklaring plaats, waarin de samenwerking werd vastgelegd. Op 1 januari 2004 is Van Hall Larenstein een eenheid binnen Wageningen UR. In 2006 zal Larenstein Deventer naar Wageningen verhuizen en vertrekken de opleidingen Laboratoriumtechniek en Voedingsmiddelentechnologie uit Velp naar de gezamenlijk te realiseren nieuwbouw van 'op de Born' in Wageningen.