Openbaar Ministerie

Zutphen, 6 januari 2004

Stand van zaken Puttense moordzaak

In het heropende onderzoek naar de verkrachting en de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius op 9 januari 1994 in Putten zijn sinds juni 2003 circa 700 personen gehoord en is aan 340 mensen medewerking gevraagd voor een DNA-vergelijkend onderzoek. Tot nu toe heeft dit geen positief resultaat opgeleverd. Naar verwachting zal het onderzoek zeker nog tot februari volgend jaar doorlopen. Een politieteam van 16 medewerkers houdt zich met het onderzoek bezig.

Met de kennis van vandaag is het indertijd uitgevoerde buurt- en passantenonderzoek herhaald. Dit onderzoek is inmiddels nagenoeg afgerond. Uit dit onderzoek zijn enkele nieuwe feiten naar voren gekomen die meer duidelijkheid geven over de afgelegde route van Christel op 9 januari 1994 en de tijdstippen waarop ze de route van haar woning naar de woning van haar oma (waar Christel dood werd aangetroffen) heeft afgelegd. Op dit moment is er nog een relatieonderzoek gaande. Alle personen die in verband kunnen worden gebracht met de plaats van het misdrijf of met Christel Ambrosius worden in dit onderzoek benaderd. Zo nodig zal hen gevraagd worden DNA af te staan.

Met de vrijspraak door het Gerechtshof in Leeuwarden van de eerder veroordeelde mannen op 24 april 2002 kwam het onderzoek naar de verkrachting van en de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius op 9 januari 1994 in Putten weer terug bij het arrondissementsparket Zutphen. Uitgangspunt bij het verdere onderzoek was het sporenmateriaal (o.a. sperma) dat destijds op het lichaam van het slachtoffer werd aangetroffen.