Verbond van Verzekeraars

Europa debatteert over toezicht

Het toezicht op de verzekeringssector moet fundamenteel veranderen. Zowel Europees als internationaal. Als het tenminste zijn rol in de moderne wereld wil rechtvaardigen en efficiënt wil uitvoeren. De topman van de Britse toezichthouder (de Financial Service Authority), John Tiner, beschreef tijdens een debat over Europees toezicht de voordelen van een toezicht dat op principes stoelt.

Tiner was een van de sprekers tijdens een congres van het Comité Europeén des Assurances (CEA) dat eind vorige maand plaatsvond ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan. Zon driehonderd deelnemers uit dertig landen debatteerden in Brussel over het thema New legislation, regulation and supervisory practices: strategie challenges for the insurance industry.

Transparantie

Een andere spreker, Alexandre Lamfalussy (de voormalige topman van de Europese Centrale Bank), benadrukte dat overleg en transparantie de belangrijkste voorwaarden zijn om ook in de verzekeringssector maatregelen te nemen, zodat wetgeving ook kan worden uitgevoerd. De Commissie moet daarbij, als het aan Lamfalussy ligt, worden bijgestaan door een comité van experts. Zoals dat ook bij de banken is gebeurd. Dit zal echter wel aanzienlijke inspanningen op het gebied van kennis, middelen en tijd kosten. Zowel van verzekeraars, als van de wetgever en de toezichthouder.

Financiële stabiliteit

De huidige CEA-voorzitter, Gijs Swalef, tevens topman van Eureko, gaf hem groot gelijk. De Europese Unie kan, met het oog op het uitwerken van een optimaal reglementair kader, overgaan tot een noodzakelijke vereenvoudiging en rationalisering. Aan de andere kant kan de Europese Unie daarbij ook strikt toezien op haar eigen wetgevende initiatieven.

De toekomstige CEA-voorzitter Gérard de la Martinière, die vanaf juni volgend jaar de voorzittershamer van Swalef overneemt, bracht ten slotte de boekhouding en het prudentieel toezicht ter sprake. Deze themas zijn doorslaggevend voor de financiële stabiliteit. Een permanente dialoog tussen wetgever en verzekeringssector is nodig om tot een adequaat regelgevend kader te komen, aldus De la Martinière.

De teksten van de verschillende inleidingen zijn te vinden op www.cea.assur.org (via latest news en reference material).

Verzekerd!, januari 2004