Politie Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Politie bespreekt concept Jaarplan 2004 met raadscommissies
Publicatiedatum: 06-01-2004

Het concept Jaarplan van de politie in het district West-Veluwe Vallei wordt binnenkort besproken met de verschillende raadscommissies van de gemeenten in het district. Het Jaarplan is een beleidsdocument, op basis waarvan de politie het komende jaar haar werk verder invulling gaat geven. Voorafgaande aan het tot stand komen van het plan heeft overleg met alle betrokken burgemeesters plaats gevonden, om te kijken waar de accenten met name horen te liggen. Ook hebben voor het eerst bewoners uit diverse gemeenten mogen meepraten over de onderwerpkeuze. Last but not least is er dan ook nog het prestatiecontract, op basis waarvan de politie in de regio Gelderland-Midden en dus ook in het district West-Veluwe Vallei een aantal verplichtingen heeft.

De rode draad van het Jaarplan is dat de reguliere politietaken onverkort worden opgepakt. Opsporen, toezicht en handhaving dus, zeg maar: noodhulp, recherchewerk, service en intake en de bureaubezetting. Veelal zal dit een reactieve aanpak zijn, we reageren immers op meldingen. Alles in aanmerking genomen blijft er circa 20% van onze capaciteit over om pro-actief te werken. Zo zal in de loop van dit jaar worden overgegaan op het landelijk vastgestelde format voor de elektronische aangifte. Op opsporingsgebied wil de politie zich in 2004 met name richten op de doelgroepen jeugd en (jeugdige) veelplegers. In toenemende mate moet daarbij gebruikt gemaakt gaan worden van het fenomeen 'informatiegestuurde opsporing'. Andere herkenbare lijnen uit het Jaarplan zijn de handhaving van landelijk vastgestelde prioriteiten en de borging en verankering van projecten, waarbij een duidelijke accentverschuiving in de richting van opsporing is te zien.

Het prestatiecontract
Met de Nederlandse politie heeft de Minister prestatiecontracten afgesloten. Documenten waarin concreet meetbare resultaten zijn benoemd op het gebied van de opsporing en handhaving. Ook de West-Veluwe Vallei zal dus op basis van deze contracten worden aangesproken op haar resultaten.

Opsporing
Zo moeten er in het kader van de opsporing minstens 125 verdachten meer aan het Openbaar Ministerie worden overgedragen. Voor deze met name reactieve politietaak is met de burgemeesters en de Officier van Justitie (het bevoegd gezag) is afgesproken dat de opsporing zich met name zal gaan richten op de daders van geweldsdelicten (tegen personen of goederen), woninginbraken, voertuigcriminaliteit en verkeer(sonveiligheid).

Toezicht en handhaving
Voor wat betreft het toezicht (en de handhaving) moeten er in het district 375 extra boetes worden uitgedeeld, nadat de verdachten daarvoor zijn staande gehouden. Met de burgemeesters en de Officier van Justitie is afgesproken dat hierbij gekozen gaat worden voor de diverse vormen van overlast, inclusief overlast in wijken en buurten en overlast van het verkeer; gedrag dat op enigerlei wijze aan geweld gerelateerd is en verkeer(sonveiligheid).

Doelgroepen
Door zich bij deze aanpak te richten op de jeugd, draagt de politie bij aan de inspanningen van vele partners om een veilig opgroeiklimaat te bewerkstelligen.
Daarnaast zullen ook veelplegers zich mogen verheugen in de aandacht van de politie in het district. Daarmee hoopt de politie verschillende vormen van criminaliteit te kunnen reduceren en criminele carrières in de kiem te smoren.

Doelstellingen
Uit het Jaarplan spreekt ook de doelstelling per onderwerp, die de politie in het district voor ogen heeft. Daarbij volgen de keuzes van het district overigens de regionale ontwikkelingen op dit gebied. In die zin is het Jaarplan slechts een facet uit een bredere (regionale) beleidscyclus.
Voor wat betreft geweldsdelicten mag het aantal aangiften niet hoger uitvallen dat het jaar 2003. Het streven is er echter op gericht te dalen, minstens tot op het niveau van het jaar 2002. Daartoe wordt geïnvesteerd op een intensievere samenwerking met gemeenten, horeca en omwonenden. In het hele district zal voor de aanpak van geweldsdelicten extra recherchecapaciteit worden vrij gemaakt. Op het gebied van woninginbraken wil het district het bereikte niveau van 2003 vast houden. Sinds 2000 daalt het aantal inbraken gestaag. Bij de aanpak van deze delicten wil de politie zich meer richten op DNA sporen(dragers). De werkzaamheden rond het Politiekeurmerk Veilig Wonen zullen in de loop van dit jaar worden overgedragen aan de gemeenten.
Ten aanzien van de voertuigcriminaliteit is de aanpak van de politie er op gericht het aantal strafbare feiten dit jaar zeker niet hoger uit te laten vallen dan het sterk gedaalde aantal in het afgelopen jaar. Om dit te realiseren zullen alle units investeren op ondermeer projecten als 'niets erin, niets eruit'.
Op het gebied van de Verkeersveiligheid wil het district zich richten op minder, minder slachtoffers naar het ziekenhuis en minder slachtoffers die in het verkeer om het leven komen. Daarbij volgt ze met de regio Gelderland-Midden de doelstellingen uit het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan. Er is voor met name de aanpak van verkeersoverlast en verkeersonveiligheid gekozen (niet dragen van helm of gordel, negeren van de maximum snelheid of het rode licht en besturen van voertuigen na gebruik van teveel alcohol). Waarbij overigens andere gevaarlijke gedragingen als fietsverlichting en het niet handsfree bellen ook zullen worden aangepakt. Samen met het Verkeershandhavingsteam van de regio zullen alle medewerkers uit de basispolitiezorg in het district hun steentej bijdragen aan een streng, zichtbaar handhavingsbeleid.
Op het gebied van milieu zal het handhavingsniveau van 2002 als richtlijn dienen.

Overigens kunnen in de verschillende commissievergaderingen de accenten per gemeente nader aan de orde komen.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 688 221

---

Wageningen - Wageninger verdacht van bedreiging met wapen
Publicatiedatum: 06-01-2004

In een horecagelegenheid aan de Kapelstraat in Wageningen heeft de politie maandagavond een 39-jarige man uit die plaats aangehouden op verdenking van bedreiging. De verdachte zou in de oudejaarsnacht een 21-jarige plaatsgenoot op straat een op een vuurwapen gelijkend voorwerp hebben getoond en gedreigd hebben dit wapen te zullen gebruiken als het slachtoffer het wapen niet zou kopen. Het slachtoffer was daar evengoed niet op in gegaan, waarop de verdachte zou zijn vertrokken zonder het wapen te gebruiken. Maandagavond trof het slachtoffer de verdachte wederom in de horecazaak en waarschuwde de politie. Die hield de Wageninger in de zaak aan. Een wapen werd daarbij vooralsnog niet aangetroffen. De Wageninger is voor onderzoek ingesloten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Lunteren - vrouw aangehouden na winkeldiefstal

Publicatiedatum: 06-01-2004

Een 52-jarige vrouw uit Ede is maandagmiddag door de politie aangehouden op de Dorpsstraat in Lunteren. De Edese wordt ervan verdacht kleding te hebben gestolen vanuit een zaak aan de Dorpsstraat. Winkelpersoneel betrapte de vrouw en droeg haar over aan de politie. De vrouw bekende later uit twee verschillende zaken kleding te hebben meegenomen zonder daarvoor te betalen. De Edese is na verhoor weer vrijgelaten en kreeg een dagvaarding. Ze zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden. De buit is aan de beide zaken teruggegeven.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Wageningen - winkeldief aangehouden

Publicatiedatum: 06-01-2004

Op de Stadsbrink in Wageningen heeft de politie maandagmiddag een 18-jarige Wageninger aangehouden als verdachte van winkeldiefstal. De man zou voor enkele euro's aan kleding hebben gestolen en werd bij het verlaten van de zaak betrapt toen het alarm in werking trad. Winkelpersoneel droeg de verdachte Wageninger over aan de politie. De Wageninger ontkende echter diefstal te hebben gepleegd en beweerde de kleding eerder in de zaak te hebben gekocht. De buit werd door de politie in beslag genomen. Tegen de Wageninger is proces-verbaal opgemaakt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - snelheidscontroles

Publicatiedatum: 06-01-2004

Bij snelheidscontroles op twee plaatsen in Ederveen zijn gisteren 137 hardrijders geflitst. Het verkeershandhavingsteam controleerde op de Rijksweg en de Renswoudseweg. Het hoogste aantal overtreders werd geregistreerd op de Rijksweg. Daar werden tussen 07.45 en 11.00 uur 120 overtredingen geconstateerd onder ruim 2400 passanten. De hoogst gemeten snelheid, 110 km/u, werd geregistreerd op de Renswoudseweg. Op beide wegen geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

District; Opsporing Verzocht: de resultaten

Publicatiedatum: 06-01-2004

Nadat door de politie in het district West-Veluwe in het televisieprogramma 'Opsporing Verzocht' de overvallen op de Wizzl stationswinkel in Nijkerk en benzinestations in Scherpenzeel en Bennekom aan de kijkers zijn gepresenteerd, zijn er diverse tips binnengekomen.

Voor de overval in Nijkerk (gepleegd 29 januari van het vorig jaar) zijn er 17 getuigen geweest die serieus informatie hebben verstrekt. Zeven van deze tips rechtvaardigen een nader onderzoek. Ook zijn er getuigen die namen hebben genoemd.
Na het item over de overvallen op de tankstations in Scherpenzeel en Bennekom hebben 14 mensen gebeld. Vijf van deze tips worden in onderzoek genomen. Ook hier zijn namen genoemd en last but not least heeft de klant zich gemeld, die tijdens de overval bij het tankstation in Bennekom heeft staan tanken. Ook met hem gaat de politie in gesprek.

Informatiewaarde
De informatiewaarde van de te onderzoeken tips is op dit moment nog moeilijk in te schatten. Ze rechtvaardigen een nader onderzoek, maar of dat uiteindelijk zal leiden tot het feitelijk oplossen van de zaak, is op dit moment nog niet duidelijk. De politie is wel blij met de informatie. Er kan onderzoek worden gedaan. En zo lang er onderzoek wordt gedaan, kunnen zaken worden opgelost.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 - 688 221