Ingezonden persbericht


Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

06 januari 2004

Nr. 04/001

Arbeidsinspectie: praktijklokalen zijn onveilig


Praktijklokalen waarin leerlingen leren machines voor houtbewerking te gebruiken, zijn onveilig. Bij een inspectie op 116 scholen voor voorbereidend en middelbaar onderwijs heeft de Arbeidsinspectie dit jaar zo n 500 overtredingen geconstateerd. In tien gevallen was in een praktijklokaal sprake van acuut gevaar voor de gezondheid en legde de Arbeidsinspectie de activiteiten stil.

In dertig gevallen liepen leerlingen gevaar doordat machines niet goed waren afgeschermd waardoor de kans groot was op letsel aan ogen en handen. In twintig gevallen kregen leerlingen les in machinale houtbewerking van docenten die niet deskundig waren. Het ging om leraren van andere vakrichtingen die te weinig wisten van houtbewerkingsmachines en de bijbehorende risico s. Eveneens in twintig gevallen ontbrak het aan een goede afzuiging van gevaarlijke stoffen; het gaat hierbij niet alleen om het kankerverwekkende houtstof maar ook om lijmen en oplosmiddelen die tot hersenbeschadigingen kunnen leiden.

Veel scholen hadden verzuimd de risico s voor leerlingen in kaart te brengen of maatregelen te nemen om gevaren te verkleinen. De resultaten zijn voor de Arbeidsinspectie reden om de vinger aan de pols te houden. Daarbij wordt bekeken of de sector zelf maatregelen neemt om de veiligheid te vergroten. Achterliggende gedachte van de inspecties was dat leerlingen werknemers in spe zijn en dat zij op de opleiding moeten leren om veilig te werken.