NMBS

23 december 2003

Station Knokke nodigt uit tot reizen

Het grondig vernieuwde interieur van het station van Knokke mag worden gezien. Het is er aangenaam wachten. Niet alleen de lokettenzaal, ook de loketten en het lokettenkantoor werden gerenoveerd. De nieuwe toiletten, die ook toegankelijk zijn voor personen met een handicap, werden in de lokettenzaal geïntegreerd.

Omdat Knokke nogal wat klanten met bagage over de vloer krijgt, werden de smalle deuren vervangen door ruime automatische deuren.

In de lokettenzaal werd het kunstwerk van Ray Pison uit 1956 door NMBS-medewerkers vakkundig opgefrist. Het kreeg een beschermend vernislaagje zodat de kleuren weer in oorspronkelijke helderheid schitteren.

Aan de buitenzijde werden de trottoirs heraangelegd en alle drempels verwijderd. Geleidetegels reiken klanten met een visuele handicap een helpende hand om makkelijker de weg te vinden naar loket, perron, bushalte of oversteekplaats. Een fraaie doorzichtige luifel aan de voorgevel zorgt ervoor dat de toegang tot het station bij regen beschut is.

De opknapbeurt van het station Knokke kostte 495.000 euro.

Buiten het zomerseizoen telt Knokke op een gemiddelde weekdag 1.193 instappende reizigers, op een zaterdag 1.150 en op een zondag 1.378. Daarmee bekleedt het station respectievelijk de 92^ste, 35^ste en 30^ste plaats in de rangschikking van de 534 stations en stopplaatsen. In West-Vlaanderen staat Knokke op de 9^de plaats in de week en op de 5^de in het weekend.

Met 372.824 reizigers tijdens het zomerseizoen 2003 was het station goed voor 10% van het treinverkeer van en naar de kust.