Factor-V-Leiden patientenvereniging



* VVVP: Derde generatie anticonceptiepil uit het ziekenfondspakket
De Vereniging van Vaatpatiënten pleit er voor om de onbetrouwbare derde generatie anticonceptiepil uit het ziekenfondspakket te halen. Al jaren waarschuwt de Vereniging van Vaatpatienten tegen de verhoogde risicos op trombose van de zogenoemde derde generatie anticonceptiepil in vergelijking met de gelijkwaardige tweede generatie pil. Met name jonge startende pilgebruiksters lopen een gemiddeld 13 keer zo groot risico op trombose. Dit baart des temeer zorgen, omdat alle PR-activiteiten van de fabrikant juist gericht zijn op deze jonge vrouwen. Zo benadrukt de fabrikant de lichtheid van de pil. Een niet aflatende stroom internationale onderzoeken toont keer op keer aan dat de derde generatiepil een verhoogde stollingsneiging geeft. Dit ondanks alle moeite van de fabrikanten om het tegendeel te bewijzen. De Vereniging van Vaatpatiënten heeft de volgende overwegingen voor het verwijderen van de pil uit het ziekenfondspakket.
* Ten eerste geeft de derde generatie anticonceptiepil een sterk verhoogd risico op trombose voor jonge vrouwen. Precies de groep vrouwen die nog voor vergoeding in aanmerking komt.
* Ten tweede is de derde generatiepil twee keer zo duur als de even effectieve tweede generatiepil. Dit sluit aan bij het beleid om alleen

* het goedkoopste medicijn te vergoeden.

* Ten derde komt de vergoeding tegemoet aan de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap, waarin geadviseerd wordt een tweede generatiepil voor te schrijven.

* Ten vierde kan het geld, dat uitgespaard wordt door alleen de tweede generatiepil te vergoeden, aangewend worden om de leeftijdsgrens voor vergoeding op te trekken naar 25 jaar.
* Ten vijfde zal de vergoeding van de tweede generatiepil aan vrouwen tot 25 jaar (of ouder) niet alleen het aantal ongewenste
* zwangerschappen, maar ook de daarmee gepaard gaande risicos op trombose (zowel het risico van het pilgebruik als van de zwangerschap zelf) yerugdringen.

* Ten zesde stolt de afzetmarkt vanzelf dicht en worden vrouwen niet langer onnodig geconfronteerd met verhoogde risicos, wanneer de derde generatiepil niet langer vergoed wordt.


---