GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 6 januari 2004 10:42
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks bezorgd over vuurwapens 'sky marshalls' in vliegtuigen

( 6 januari 2004)

Kamervraag

GroenLinks maakt zich zorgen over de proef van het ministerie van Justitie om met vuurwapens uitgeruste marechaussees als 'sky marshalls' te laten meevliegen op vluchten van de KLM. Aan het gebruik van vuurwapens in vliegtuigen zijn grote risico's verbonden. Vanzelfsprekend is GroenLinks voor veilige luchtvaart, waarbij de inzet van bewakers op vluchten zeker een reële mogelijkheid is. Wél vraagt GroenLinks zich bij monde van Marijke Vos af of andere bewapening niet de voorkeur moet hebben en waarom de voorbereidingen van het experiment in het geheim hebben plaatsgevonden.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister van Justitie inzake de in het geheim opgeleide 'sky marshalls'


1. Kent u het bericht dat de Koninklijke Marechaussee in het geheim tien medewerkers in Duitsland en Israël heeft laten opleiden tot gewapende bewakers in vliegtuigen? Klopt het dat u in de zomer van 2003 opdracht heeft gegeven tot de opleiding tot 'sky marshall'? Zo ja, waarom en wat is de reden dat dit een geheim project is? Wat is de relevantie van de Amerikaanse eis om sky marshalls te laten meevliegen op vluchten van en naar de Verenigde Staten van Amerika?


2. Kunt u aangeven wat de bevoegdheden zijn van deze sky marshalls? Aan welke instructies zijn sky marshalls gebonden ten aanzien van het gebruik van geweld en/of vuurwapens? Wie draagt de verantwoordelijkheid voor het gebruik van (vuurwapen)geweld door de sky marshalls? Klopt het dat de KLM bedenkingen heeft ten aanzien van het inzetten van gewapende sky marshalls op vluchten? Zo ja, waarom?


3. Welke risico's heeft vuurwapengebruik in vliegtuigen? Voorziet de geweldsinstructie van de sky marshalls in het voorkomen van dergelijke risico's? Zo ja, hoe? Wat vindt u van de stelling van de Nederlandse Vereniging Verkeersvliegers dat andere bewapening dan vuurwapens ook effectief kan zijn in de bestrijding van terroristische acties in vliegtuigen?


4. Op wiens begroting drukken de kosten van de opleiding en de inzet van sky marshalls? Om welke bedragen gaat het?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -