Ingezonden persbericht


DATUM TITEL


02-01-2004 KickStart!
03-01-2004 Gruis: Atmospheres
04-01-2004 Filmhuis Pasthéi presenteert: About Schmidt
08-01-2004 De Lynch & CocktailBar from Hell
09-01-2004 ACU Drive-in Show
10-01-2004 De Pit met live: Kiju(It), Taste of Insanity en Refuse
11-01-2004 Benefiet: Steun Maarten met live: Mihoen!, Betercore
15-01-2004 De Lynch: the Elephant soundsystem
16-01-2004 Iva Nova(Rus)
16-01-2004 KickStart!
17-01-2004 Vixy & Yellowbride
18-01-2004 Filmhuis Pasthéi presenteert: 28 days later
20-01-2004 FUF ? Filosofisch forum presenteert: Drowning by Numbers
21-01-2004 Feministisch cafe: 'Veiligheid en 'zero tolerance'
22-01-2004 De Lynch: DJ's Ferry Naais en Da Su
23-01-2004 Bambix en Antillectual
24-01-2004 Roaring Twenties party! met live: La Minor(Rus)
25-01-2004 Filmhuis Pasthéi presenteert: The Fourth World War
29-01-2004 De Lynch & CocktailBar from Hell
30-01-2004 The Skidmarks en Los Looches
31-01-2004 Kitty - Alternative Mixed Nights in da Bass-ment!


Elke maandag: 18:00 Chinees eetcafé (STIL)
Elke dinsdag: 18:00 Vegetarisch eetcafé
Elke woensdag 15:00 Voko Winkel
18:00 Voko Veganistisch eetcafé
Elke donderdag: 18:00 Vegetarisch eetcafé
Elke zaterdag: 14:00 Schism infoshop + Kraakspreekuur
Elke zondag: 18:00 Vegetarische dagschotel

---


Vrijdag 2
KickStart!

De alto dansavond, waar punk-rock, metal, electro en andere ondergrondse klanken ten gehore gebracht zullen worden. De DJ is Wilco DP, dus verwacht een bezopen mix van alternatieve rock, punk, dance, metal, wave, '80's, gothic, ska en andere heerlijkheden!

Aanvang: 23:00 * Entreé: gratis

---


Zaterdag 3
Gruis: Atmospheres

Gruis: Atmosphers is een dark underground dansavond die geheel in het teken staan van sferische muziek in de genres dark wave, medieval, folk en dark ambient. Een indicatie van muziek die gedraaid wordt op deze avond: Helium Vola, The Cure, Delerium, Raison d'Etre, Qntal, Arcana, Hedningarna, Cranes, In The Nursery, Garmarna, In My Rosary, Estampie, Dead Can Dance... DJ's: Maarten, Hans D. en M. Voor meer info, oude playlists en verzoekjes zie www.acu.nl/gruis.

Aanvang: 23:00 * Entreé: 2,50

---


Zondag 4
Filmhuis Pasthéi presenteert: About Schmidt

Warren Schmidt heeft zijn loopbaan afgesloten en het lijkt erop dat de verzekeringsmaatschappij wel zonder hem kan. Hoeveel hij van zijn leven ook heeft gegeven, een groentje met een diploma op zak zal het roer volledig omgooien, en er zal maar weinig herinneren aan zijn arbeidsverleden. Thuis zitten is voor hem ook niets, want hij is totaal vervreemd van zijn vrouw. Hij besluit om een Afrikaans kind te sponsoren en het adoptiebedrijf moedigt de pleegouders aan om zich voor te stellen in een brief. Hij krijgt hiermee de kans om zijn gedachten over zijn leven op papier te stellen. Dan komt plots zijn vrouw te overlijden, en in plaats van een verlossing betekent dit een grote nieuwe leegte in zijn leven. Hij besluit met de camper naar zijn dochter te gaan, die op het punt staat met een vreselijke man te trouwen.
Director: Alexander Payne, 125 min., 2002, Comedy, Language: English with Dutch subtitles

Aanvang: 21:00 * Entreé: 1,40

---


Donderdag 8
De Lynch & CocktailBar from Hell

Vanavond is het weer lekker achterover zakken met een cocktailtje in de CocktailBar!

Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---


Vrijdag 9
ACU Drive-in Show

Vanavond weer een ACU Drive-in Show, waar de hits van de jaren tachtig, negentig en tweeduizendplus gedraaid zullen worden! Uw gastvrouw van vanavond is DJ Lioness.
(ivm. nieuwjaarsborrel Stichting Voorstaete is het ACU vanavond geopend vanaf 23.00 uur)

Aanvang: 23:00 * Entreé: gratis

---


Zaterdag 10
De Pit met live: Kiju(It), Taste of Insanity en Refuse

Vandaag gaan we het zevende jaar in dat De Pit minimaal maandelijks een metaalavond in Utrecht organiseert! Sinds 10 januari '98 continu bezig ('95 rekenen we maar als try outs..). Als eerste om 21.00 speelt Refuse uit Utrecht, ze hebben al ontelbaar vaak op de Pitplanken gestaan dus hebben eigenlijk geen introductie nodig. Voor wie het niet weet; ze spelen al jaren een eigenzinnige mix ergens tussen spookycore, grunge en hardcore en hebben daar al vele prijzen mee gewonnen. Vette fusecore zolas ze het zelf noemen. Daarna is het eindelijk de beurt aan Taste of Insanity, lang verwacht maar toch gekomen. Ooit begonnen als meer hardcore geörienteerde band maar ontwikkeld richting neothrash ala Machine Head. Inmiddels zelf de finale van Aardschoks Metalbash gehaald, dus hoog tijd dat ze alsnog de Pitplanken betreden! Tenslotte mogen de Italianen van Kiju proberen dit te gaan overtreffen. Zij tappen uit een vergelijkbaar vaatje, al gaat het ook richting metalcore, 'lekkere midtempo thrash opgesierd met experimentele gitaarbliepjes, dubbelzang en goede refreinen' (aldus de Aardschok). Hun cd heet 'Nothing to play for' maar wij hopen toch dat er wel wat is! Na afloop lekker hoofd en haarslaan, verzoekjes welkom via www.depit.nl.

Aanvang: 21:00 * Entreé: 5,-

---


Zondag 11
Benefiet: Steun Maarten met live: Mihoen!, Betercore

en Man Made Filth
In juni 2001 vond in het Zweedse Gothenburg een EU-top plaats. Veel demonstranten, ook uit onder andere Utrecht en Amsterdam waren aanwezig om hun ongenoegen te uiten over de nieuwe wereldorde, waarin de rijkste landen het voor het zeggen hebben en de arme landen steeds armer worden. Al vanaf de eerste ochtend na aankomst heeft de Zweedse politiemacht naar repressiemiddelen gegrepen om de demonstranten het protesteren praktisch onmogelijk te maken. Tijdens een poging te ontsnappen aan een volstrekt onrechtmatige arrestatie is Maarten uit Amsterdam (alsnog) gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van deelname aan een 'geweldadige oploop' en van het slaan van een Zweedse ME'er. Getuigen verklaren dat dit klinklare onzin is. De getuigenverklaringen tegen Maarten van de betrokken ME'ers spreken elkaar tegen. Maarten dreigt de dupe te worden van een wraakactie van een gefrustreerd politiekorps. Hem staat in het meest ongunstige geval uitlevering aan Zweden te wachten waar hem een gevangenisstraf van vier jaar te wachten kan staan, met weinig kans op een eerlijk proces. Dit benefiet is bedoelt om hem te steunen in de kosten voor juridische bijstand in zijn proces. Meer info kun je vinden op: www.steunmaarten.org. Mihoen! is een ouwe bekende in het ACU. Hun briljante keukenpunk is tot ver over onze landgrenzen bekend. Betercore uit Alkmaar is altijd goed voor een potje chaotische youthcrust! Tenslotte de eveneens Alkmaarse band Man Made Filth. D-beat, rauwe en harde crust-punk die staat als een huis!

Aanvang: 15:00 * Entreé: 5,-

---


Donderdag 15
De Lynch: the Elephant soundsystem

Vanavond draait 'the Elephant soundsystem' weer op volle toeren! Dj Smartin en Count Ozzie maken het gezellig met reggae, dub en dancehall!

Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---


Vrijdag 16
Iva Nova(Rus)

Iva Nova is een meidenband uit Rusland sinds 2002. Met enkele leden uit Babsley, die hier vorig jaar nog stonden, vormen zij een collectief van zeer enthousiaste muzikanten. Hun eigen geschreven nummers, gezongen door Vera Ogaryova, zijn catchy en gevoelig tegelijk. 'Fuzzy dirt-simple' gitaarriffs, explosieve percussie en een gedreven accordeon produceren een mix tussen moderne rock en Russische folk, traditioneel Slavische klanken en arrangementen en de energie en attitude van de punk, maar vol humoristische details. Hun geluid is eigen, sterk en heeft een bepaalde drive, je kan niet makkelijk stil blijven staan bij deze band!

Aanvang: 21:30 * Entreé: 5,-

---


Vrijdag 16
KickStart!

De alto dansavond, waar punk-rock, metal, electro en andere ondergrondse klanken ten gehore gebracht zullen worden met DJ Wilco DP.

Aanvang: 24:30 * Entreé: gratis

---


Zaterdag 17
Vixy & Yellowbride

Vixy is een zevenkoppige ska/reggae formatie met vette blazerssectie die het afgelopen seizoen zo'n 50 shows door heel Nederland deden en er overal een feest van maken waar mensen nog lang over praten! Ze zijn onder andere geïnspireerd door Madness, Doe Maar, New Cool Collective, Beck en Zita Swoon. Vixy krijgt het publiek makkelijk los. Niet alleen de muziek is belangrijk maar ook de podium act. Yellow Bride is een vijfkoppige band uit Schiedam en Vlaardingen. Deze formatie speelt melodieuze punk in de stijl van No Use For A Name en The Ataris. In de zomer van 2002 namen zij hun eerste demo-cd, getiteld 'Synthetical Andy' op. De opnames voor de tweede plaat zullen niet lang op zich laten wachten. Het materiaal is klaar en de studio lonkt! In 2003 heeft Yellow Bride verscheidene malen opgetreden. Ze namen drie keer deel aan een popprijs en bereikten twee maal de finale! Ze speelden eerder in Utrecht op het Dom Town Jam Festival in het Griftpark. Yellow Bride zal in de ACU dus het podium delen met stadsgenoot en feestband Vixy en zal een energieke show neer komen zetten. Aansluitend ska/reggae disco.

Aanvang: 21:30 * Entreé: gratis

---


Zondag 18
Filmhuis Pasthéi presenteert: 28 days later

In Cambridge zien we hoe een paar dierenactivisten proefdieren willen bevrijden. Deze dieren zijn besmet met een dodelijk virus en de actie loop dan ook fataal af. 28 dagen na deze actie ontmoeten we Jim, die bijkomt in een verlaten ziekenhuis. Wanneer hij buiten komt, komt hij tot de ontdekking dat London leeg en verlaten is zonder dat hij weet wat daarvan de oorzaak is. Wel ziet hij stapels
lijken en tot zijn grote schrik zijn ze niet allemaal dood. Hij vlucht en komt terloops nog twee niet-geïnfecteerden tegen. Op zoek naar nog meer overlevenden worden ze achterna gezeten door bloeddorstige zombie's. Dan krijgen ze lucht van een militaire post in Manchester en besluiten er heen te gaan. Dit is wellicht hun enige kans om te overleven.
Director: Danny Boyle, 113 min., 2002, Horror/sci-fi, Language: English with Dutch subtitles

Aanvang: 21:00 * Entreé: 1,40

---


Dinsdag 20
FUF ? Filosofisch forum presenteert: Drowning by Numbers

'Drie vrouwen vermoorden hun man en laten de lijkschouwen een valse verklaring afleggen' zo zou je deze film kunnen samenvatten, maar daar doe je dit visuele spektakel te kort. Peter Greenaway weet als geen ander met veel visuele flair een film af te leveren over het dodelijkste spel op aarde: het leven. Volgeladen met historisch culturele referenties laat Greenaway zijn visie over man-vrouw relaties de revu passeren. Met 'Drowning by Numbers' treedt Greenaway in de voetsporen van het filosofisch traject van Wittgenstein. Waar Wittgenstein dacht iedere betekenisvolle (taal)uiting te kunnen formaliseren om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat dit onmogelijk is en dat we een andere benadering voor het begrijpen van de wereld moeten kiezen, volgt Greenaway hem daarin en kiest Greenaway voor deze film de visie die Wittgenstein als alternatief aandraagt: de speltheorie. Er zijn vele spelen in de wereld en ze hebben allen overlappingen, zogenaamde 'familie gelijkenis'. Greenaway heeft hier enkele bloedverwanten bij elkaar gebracht, waarvan sommige familieleden meer zullen aanspreken dan anderen...

Aanvang: 20:00 * Entreé: gratis

---


Woensdag 21
Feministisch cafe: 'Veiligheid en 'zero tolerance'

De vrouwenbeweging eist al jaren het recht op van vrouwen om altijd en overal veilig te zijn, zonder gekonfronteerd te worden met seksueel en ander geweld. De jaarlijkse heksennacht of recentelijk de 'Week zonder geweld' blijven die eisen kracht bijzetten. Maar in het huidige rechtse klimaat wordt 'veiligheid' steeds meer ingezet als een manier om migratie, allochtone gemeenschappen en maatschappijkritische bewegingen te criminaliseren en tegelijkertijd méér controle, politie en repressie als dé oplossing voor te stellen. Door het kreeëren van een onveiligheidsgevoel worden dit soort 'oplossingen' bij een meerderheid van de bevolking aanvaardbaar of wenselijk gemaakt.
Het valt ons op dat voorstanders van 'zero tolerance' steeds vaker flirten met eisen en slogans uit de vrouwenbeweging. En een deel van de vrouwenbeweging ziet blijkbaar een oplossing voor geweld tegen vrouwen door bij die 'zero tolerance' agenda's aan te haken. Dit was een uitgesproken tendens op de European Assembly for Women's Rights op het Europese Sociaal Forum in Parijs. In dit feministisch kafee willen we deze zorgwekkende evolutie in vraag stellen, en bespreken op welke manieren we geweld tegen vrouwen kunnen bestrijden zonder de huidige racistische veiligheidsagenda's in de kaart te spelen.

Aanvang: 20:00 * Entreé: gratis

---


Donderdag 22
De Lynch: DJ's Ferry Naais en Da Su

Vanavond draaien de DJ's Ferry Naais en Da Su voor U! Met early Electro, experimentele Hip-Hop en Electroclash wordt uw oren geen rust gegunt. Gelukkig is de CocktailBar er weer om het geheel lekker aan elkaar te mixen!

Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---


Vrijdag 23
Bambix en Antillectual

Bambix, dé punk-rock (hardcore) band uit Nijmegen komt naar het ACU!! Zoals gezegd, dikke vette punk-rock (hardcore) dus, met een theelepel vol metal!! Nou als je ze nog nooit gezien hebt, kan deze omschrijving absoluut interesse opwekken dacht ik zo... Na al heel wat jaartjes te bestaan met de nodige gedaante-verwisselingen, bestaat Bambix nu uit twee vrouwen & twee mannen. Gelukkig nog steeds vrouw op zang!!! De nieuwe bassist uit Duitsland is een absolute aanwinst voor de band. Ze rocken nu nog harder als te voor, als dat überhaupt mogelijk was?! Dit belooft een vet optreden te worden, dus kom vooral kijken! De tweede band is Antillectual en heeft in hun bestaan, sinds 1998, al weer wat leden wisselingen achter de rug. Hun echte eerste complete line-up was dan ook pas in 2001!! Deze heren hebben al eerder in het ACU opgetreden en rocken heel wat sterren van de hemel. Laten we hopen dat deze vette punk rock bands nog wat sterren over laat voor Bambix!!

Aanvang: 21:30 * Entreé: gratis

---


Zaterdag 24
Roaring Twenties party! met live: La Minor(Rus)

Deze party is geïnspireerd door het tijdperk van de jaren '20; jazz-age, Amerika's grote depressie, Al Capone, Greta Garbo, avant-garde kunst, the flapper, de drooglegging, speakeasies, bobbed-hair, vrouwenrechten; ook al heb je het zelf niet mee gemaakt, toch heeft het een ontzettende aantrekkingskracht. In dit decennium botste het oude en het nieuwe op elkaar en deze botsing zorgde voor een aantal sensationele gebeurtenissen. Met daarna nog een gezellige 'Twenties chanson-disco' gedraaid door DJ's Rio-Rita, Mixy Mabel en Lexy-Lena, aangevuld met surprise acts wordt dit een geweldige avond! De band van vanavond is La Minor uit Sint Petersburg, zij vermaken je met Russische straatbende chansons, oftewel een gave mix van coole, jazzy, urban folk met gebruik van accordeon, saxofoon en contrabas. De muziek van La Minor brengt je terug naar de jaren '20 en '30 en zet de sfeer neer van die goeie oude films over gangsters, trieste liefdes en de grote swindlers. Wie ze vorig jaar in het ACU heeft gezien weet waar we het over hebben.
Dress-up in '20'ties-style and get 1 euro discount!!!

Aanvang: 21:30 * Entreé: 5,-

---


Zondag 25
Filmhuis Pasthéi presenteert: The Fourth World War

Terwijl Amerikaanse radiogolven bol staan met het gepraat over de nieuwe wereldoorlog, meestal verteld door hoge generaals en gefilmd met een stijfheid van een polygoon journaal, wordt de humane kant van oorlog nauwelijks of nooit naar voren gebracht. The Fourth World War' verweeft beelden uit Mexico, Argentinië, Zuid Afrika, Palestina, Korea, de demonstraties in Seattle en Genua en de 'War on Terror' in New york en Irak. Dit kostte meer dan twee jaar filmen en is een nieuwe soort docu-film voor een nieuwe wereld. De intensiteit en doeltreffendheid van de beelden zijn zoveel beter dan de mainstream media zou neerzetten en de intimiteit en passie van de verhalen worden in de kwaliteit van de beelden uitgedrukt.
Director: Rick Rowley, 72 min., 2003, Narrated by Michael Franti and Jacquelin Soohen

Aanvang: 21:00 * Entreé: gratis

---


Donderdag 29
De Lynch & CocktailBar from Hell

En alweer zo'n donkere winteravond. Dj Roos geeft raad en zegt: 'Tijd om je slechte humeur te grijpen en mee naar het ACU te slepen, waar de pop-plaatjes als warme oorwarmers over je hoofd gezet worden'. Daarna voel je je gegarandeerd een stukje beter!? De CocktailBar draagt ook zijn steentje bij door zich niets aan te trekken van het koude weer en zomerse cocktails te serveren.

Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---


Vrijdag 30
The Skidmarks en Los Looches

Een avond vol vuige trashy Rock 'n Roll met The Skidmarks en Los Looches. Zeer waarschijnlijk wordt er nog een derde band aan deze bill toegevoegd. Maak uw borst vast nat!! Aansluitend KickStart! De alto dansavond, waar punk-rock, metal, electro en andere ondergrondse klanken ten gehore gebracht zullen worden. De DJ is nog onbekend, maar hou de poster in de gaten!

Aanvang: 21:00 * Entreé: gratis

---


Zaterdag 31
Kitty - Alternative Mixed Nights in da Bass-ment!

Wegens daverend succes geprolongeerd! De 31e van deze oneven maand is het eindelijk weer zover: hoog tijd voor dé alternatieve queerdixo voor gays, straights, bi's en transgenders uit Utrecht en omstreken. Het geeft helemaal niets als je van Abba en Justin Timberlake houdt, alleen Kitty DJ's Sylence en Jon draaien het nu even niet voor je. In plaats daarvan geven zij gas met alternative dance, punk, rap, grunge, new wave en metal, gemixt met prachtige gothic, pop, trip hop en electro, afgewisseld met heerlijke '80'ies, noise, damesgitaren, ambient, hip hop, noise, dark wave, dub, hardcore, cross-over, ska, '90'ies, industrial, electro clash, britpop en techno. Meer info: www.acu.nl/kitty.

Aanvang: 23:00 * Entreé: 2,50

---


ACU politiek cultureel centrum
Voorstraat 71
3512 AK Utrecht
tel: 030-2314590
email: home@acu.nl
website: http://www.acu.nl