Gemeente Castricum

De langdurigheidstoeslag: een toeslag op de uitkering voor wie het echt nodig heeft


1 januari 2004 is er een nieuwe bijstandswet, de Wet werk en bijstand. Deze nieuwe wet heeft vooral gevolgen voor de werkwijze van de afdeling Werk, Inkomen en Zorg. De hoogte van uw uitkering verandert niet door de wet. Die blijft gelijk. Wel kan het zijn dat u recht hebt op een toeslag als u al heel lang in de bijstand zit. U krijgt deze toeslag alleen als u al vijf jaar of langer een uitkering hebt. U mag in die vijf jaar geen andere inkomsten gehad hebben, dus bijvoorbeeld geen loon of WW. Als u in de ziektewet zit dan hebt u ook geen recht op de langdurigheidstoeslag.

Verder moet u tussen de 23 en de 65 jaar oud zijn en er alles aan gedaan hebben om een baan te vinden.

Het kan zijn dat u recht hebt op de langdurigheidstoeslag als u volledig arbeidsongeschikt bent. Dit betekent in de praktijk dat u voor 80 tot 100 % bent afgekeurd. Daarnaast mag uw vermogen (bijvoorbeeld spaargeld) niet hoger zijn dan EUR 10.130,- (voor een gezin) of

EUR 5.065,- (voor een alleenstaande).

Hetzelfde geldt als u leeft van een Algemene nabestaandenuitkering. Dan geldt ook nog dat u eerder geen werk of scholing hebt geweigerd. Als u denkt dat u recht hebt op de langdurigheidstoeslag dan kunt u die aanvragen bij de afdeling Werk, Inkomen en Zorg. De afdeling bekijkt dan of u er daadwerkelijk recht op hebt. U krijgt de toeslag één keer per jaar. U moet hem dus ieder jaar opnieuw aanvragen. Als u getrouwd bent of samenwoont dan krijgt u EUR 462,-. Bent u alleenstaand ouder? Dan krijgt u EUR 415,-. Als alleenstaande ontvangt u EUR 324,-.