Gemeente Smallingerland

Ontwerp Nieuwe APV ter inzage
6 januari 2004

Iedere gemeente in Nederland heeft een Algemene Plaatselijke Verordening (de APV). In de APV zijn voorschriften opgenomen over openbare orde en veiligheid, overlast, milieu, horecagelegenheden, het uiterlijk aanzien van de gemeente en dergelijke. Allemaal zaken die gaan over de openbare ruimte. De APV wordt van tijd tot tijd herzien. Voordat het college de nieuwe APV ter vaststelling aanbiedt aan de gemeenteraad wordt u in de gelegenheid gesteld hierop te reageren. Een paar (nieuwe) zaken uit de APV worden hieronder even kort toegelicht.

Preventief fouilleren

Volgens de wet kan de burgemeester de bevoegdheid krijgen een bepaald gebied aan te wijzen waarin willekeurige voorbijgangers of omstanders preventief mogen worden gefouilleerd. In zon gebied moet aantoonbaar een hoog risico door wapenbezit heersen. Ook moet het gebied voor iedereen toegankelijk zijn. Te denken valt aan gebieden met een grote concentratie aan horeca gelegenheden, (grote) sportevenementen of gebieden met voortdurende drugsoverlast.

Bestuurlijke ophouding

Er is een mogelijkheid om in de APV de burgemeester de bevoegdheid te geven om bij grootschalige ordeverstoringen groepen ordeverstoorders maximaal 12 uur op te houden op een door hem aangewezen plaats. Dit zou zich bijvoorbeeld voor kunnen doen bij uit de hand lopende evenementen of demonstraties.

Daarnaast zijn er in de oude APV ook al zaken geregeld waarover van tijd tot tijd weer gesproken wordt. Hieronder een paar voorbeelden.

Speelautomatenhal

In de APV is geregeld dat het verboden is een speelautomatenhal te vestigen of te exploiteren. Er zijn voor en tegenstanders van dit verbod. Mensen zijn voor een verbod vanwege het gevaar voor gokverslaving, toenemende criminaliteit of om levensbeschouwelijke of principiële redenen. Tegenstanders van een verbod vinden juist dat het een leuke voorziening kan zijn voor een breed publiek of vinden dat de overheid zich hier niet mee zou moeten bemoeien.

Sluitingstijden horeca

In de APV zijn de sluitingstijden van de horeca opgenomen. Op dit moment is het zo dat de horecabedrijven maandag t/m donderdag tot 1 uur open mogen zijn (bezoekers moeten om 2.00 uur de zaak hebben verlaten), op vrijdag tot 2 uur (bezoekers moeten de zaak om 3.00 uur hebben verlaten) en op zaterdag en zondag tot 3.00 uur (bezoekers moeten de zaak 5.00 uur hebben verlaten).

Reageren

Het college zou met name graag uw mening willen weten over de zaken die hiervoor zijn genoemd, maar is uiteraard ook benieuwd naar uw mening over andere zaken in de APV.

De APV bevat immers voorschriften die ons allemaal aangaan. Het ontwerp van de nieuwe APV ligt tot en met 14 februari 2004 voor iedereen ter inzage. In deze periode kunt u hierop een reactie geven. Het volledige ontwerp kunt u downloaden door te klikken op: apv_concept2004.pdf

Mocht u nog nadere informatie willen dan kunt u contact opnemen met dhr. J. Boersma, afdeling Bestuursondersteuning, telefoon 0512-581471, emailadres j.boersma@smallingerland.nl.

Uw schriftelijke reactie kunt u sturen aan het college van burgemeester en wethouders, postbus 10.000, 9200 HA Drachten. U kunt uiteraard ook via deze site reageren. Gebruikt u daarvoor aub het email adres links boven op de homepage.