STICHTING ROKERSBELANGEN


Stivoro goochelt met rookcijfers

De Stichting Rokers Belangen (SRB) verlangt van Stivoro dat zij in het vervolg zorgvuldiger omspringt met gevoelige cijfers en hoopt dat het rookbeleid daarmee aan kwaliteit wint. Zoals elk jaar proberen veel mensen op 1 januari te stoppen met roken, over de werkelijke aantallen bestaat dit jaar echter nogal wat verwarring. Stivoro goochelde met cijfers en kwam naar buiten met een aantal van ruim 950.000 stoppers, later bleek dat slechts zo'n 107.000 mensen zich bij Stivoro hadden aangemeld als stopper. Wat nu het precieze aantal mensen is dat probeerde te stoppen blijft onduidelijk.
De SRB is van mening dat Stivoro, die door de overheid wordt gesubsidieerd en waarop de overheid bij het maken van rookbeleid voor een groot deel vertrouwt, zorgvuldig moet omgaan met het verspreiden van cijfers. Er wordt door Stivoro een verkeerd beeld neergezet en daarmee wordt de kwaliteit van de discussie over roken onder druk gezet.
Ton Wurtz: De SRB zal in de toekomst met een kritische blik kijken naar de cijfers
die Stivoro in de publiciteit brengt. Tevens zal gekeken worden naar cijfers uit het verleden, want nu rijst de vraag of het draagvlak voor de nieuwe Tabakswet inderdaad wel zo groot is als eerder naar buiten werd gebracht. Ton Wurtz: En stel nu eens dat er op 1 januari inderdaad 950.000 mensen gestopt zijn dan blijft de vraag hoeveel van die mensen aan het eind van januari weer zijn begonnen met roken en gezien de feiten uit het verleden zullen dat er een heleboel zijn.

Noot voor de redactie,