Ministerie van Defensie


---


---

Kamp in brief aan Kamer: Onderzoek schietincident onder gezag OM

6-1-2004 13:05:00

De toedracht van het schietincident in de provincie Al Muthanna, waarbij op 27 december een Irakese man dodelijk gewond raakte, wordt onderzocht door de Koninklijke Marechaussee onder het gezag van het Openbaar Ministerie (OM) omdat er bij het OM een vermoeden bestaat van het plegen van een strafbaar feit. Dat heeft minister Kamp geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Het OM heeft in het incident aanleiding gezien tot het instellen van een strafrechtelijk onderzoek. De minister van Defensie is bij dit strafrechtelijk onderzoek niet betrokken. In het rapport van de heer van Kemenade over Srebrenica van 28 september 1998 werd geconstateerd dat de positie van de marechaussee als onderdeel van Defensie enerzijds en als zelfstandige opsporingsorganisatie anderzijds tot verwarring en onduidelijkheid kan leiden. In november 1999 zonden de minister van Justitie en de minister van Defensie een rapport aan de Tweede Kamer over de opsporing in de militaire politietaak. "De kern hiervan is dat het voor de waarheidsvinding van groot belang is dat de Koninklijke Marechaussee onafhankelijk strafrechtelijk onderzoek uitvoert onder het gezag van het openbaar ministerie en zonder betrokkenheid van de minister van Defensie", schrijft de bewindsman.

De verantwoordelijkheden van de minister van Defensie strekken zich, uiteraard, wel uit tot het operationele terrein. "De Nederlandse militairen moeten onder moeilijke omstandigheden hun werk doen en hun bevoegdheden zijn daarop toegesneden. Naar aanleiding van het incident heb ik opnieuw laten nagaan of de geweldsinstructie toereikend is en op grond van de beschikbare informatie luidt de conclusie dat dit inderdaad onverminderd het geval is", aldus minister Kamp.

2004-01-06 Dodelijk schietincident in Irak