Gemeente De Ronde Venen

De Ronde Venen scoort ruim voldoende voor toepassen bouwregelgeving 06-01-2004

De inspectie van het ministerie van VROM heeft in het kader van een landelijk onderzoek bij de gemeente De Ronde Venen onderzoek gedaan naar het toepassen van de bouwregelgeving. De conclusie van de VROM-inspectie is dat de gemeente de bouwregelgeving ruim voldoende toepast.

Het onderzoek richt zich op acht onderwerpen, waaronder de organisatie van het werk; het verlenen van bouwvergunningen; het verlenen/handhaven van gebruiksvergunningen; het verlenen/handhaven van sloopvergunningen; en het handhaven van de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad.


- Uit het rapport van de VROM-inspectie blijkt dat de werkzaamheden van bureau Bouw- en Woningtoezicht goed georganiseerd zijn. Door functiescheiding wordt ervoor gezorgd dat minstens twee medewerkers bij de procedure betrokken zijn.


- De manier waarop de gemeente bouwvergunningen verleent, wordt door de VROM-inspectie als goed gekwalificeerd. Planologische aspecten en toetsing van de bouwvoorschriften worden goed afgewogen en toegepast. Dat geldt ook voor de procedurele aspecten zoals de termijnen waarbinnen bouwaanvragen behandeld worden. Als verbeterpunt is het gebruik van een checklist aanbevolen. Met behulp van zon lijst kan geregistreerd worden of alle documenten die voor een bouwaanvraag nodig zijn daadwerkelijk zijn ingeleverd, én ook of de aanvraag op alle onderdelen getoetst is.


- De VROM-inspectie is zeer te spreken over de manier waarop de gemeente omgaat met gebruiksvergunningen. Controle en toezicht door de brandweer vinden worden volgens vastgestelde frequentie gehouden en zonodig wordt daarbij de Regionale Milieudienst betrokken. Bij bouwaanvragen wordt structureel gelet op brandveiligheid en de advisering vindt plaats door deskundigen.

Het onderzoek van de VROM-inspectie is bedoeld om de gemeenten een spiegel voor te houden met betrekking tot de uitvoering van taken op het terrein van het gemeentelijke bouw- en woningtoezicht. Aan de hand van het verkregen beeld geeft de VROM-inspectie waar nodig advies ter verbetering van de taakuitvoering.

- Het verlenen en handhaven van sloopvergunningen is in het verleden niet vlekkeloos verlopen. Dit gold met name voor het opvragen van aanvullende gegevens indien aanvraagformulieren niet volledig waren ingevuld. Ook de kennis over de problematiek rond asbestverwijdering was voor verbetering vatbaar. De aanvraagprocedure is aangepast en met indiensttreding van een nieuwe medewerker is de noodzakelijke deskundigheid inmiddels wel in huis.


- Het handhaven van de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad is een gemeentelijke taak, die tot nu toe nog onvoldoende is uitgevoerd. Met de VROM-inspectie is afgesproken dat in de loop van 2004 een nadere uitwerking zal plaatsvinden. Hiertoe zal overleg gepleegd worden met Westhoek Wonen, andere gemeenten en de VNG.