GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 6 januari 2004 14:54
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Schandpaal veelplegers ongewenst

( 6 januari 2004)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken inzake het publiceren van gegevens van veelplegers op internet


1. Kent u de berichten dat de korpschef van de politie Utrecht heeft voorgesteld om de persoonsgegevens en de beeltenissen van veelplegers op internet te zetten?


2. Bent u het met de Utrechtse korpschef eens dat veelplegers uit de anonimiteit gehaald dienen te worden? Zo ja, op welke wijze acht u dit toelaatbaar? Welke vormen van openbaarheid over de identiteit en herkenbaarheid van veelplegers acht u ontoelaatbaar?


3. Klopt het dat het Openbaar Ministerie er niets voor voelt om ongericht foto's van veelplegers te publiceren via internet of in wijk- en buurtkrantjes? Zo ja, deelt u de mening van het Openbaar Ministerie dat uiterste zorgvuldigheid geboden is bij het in de openbaarheid brengen van gegevens van veelplegers?


4. Hoe brengen de politie en het Openbaar Ministerie op dit moment gegevens van veelplegers ter kennis aan derden, zoals (overheids)instanties en de media? Gebeurt dit altijd op basis van de Circulaire opsporingsberichtgeving via de publieke media? Bestaat er anderszins een politiebevoegdheid om gegevens van verdachten en veroordeelden publiekelijk bekend te maken?


5. Vindt er tussen het Openbaar Ministerie en de leiding van politiekorpsen afstemming plaats over de aard en de inhoud van publieke optredens zoals nieuwjaarstoespraken van de politiekorpschefs? Zo nee, acht u dit wenselijk?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -